Onkoloog: patsiendid ei taha arstile oma alternatiivsetest raviviisidest rääkida

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alternatiivravi pakub nii ohutumaid kui ka tervisele ohtlikke lahendusi, mille mõju oma organismile inimesed ei pruugi endale teadvustada.
Alternatiivravi pakub nii ohutumaid kui ka tervisele ohtlikke lahendusi, mille mõju oma organismile inimesed ei pruugi endale teadvustada. Foto: SCANPIX

Onkoloog Marju Kase rääkis, et sageli patsiendid ei avalda raviarstile oma alternatiivseid raviviise – põhjuseks võib olla teadmatus sellise informatsiooni olulisusest või otsene soov seda varjata.

«Esmalt sooviksin pöörata tähelepanu asjaolule, et Eestis viidatakse enamasti kõikidest tavameditsiini arusaamast erinevate ravivõtete kohta kui alternatiivmeditsiinile,» ütles onkoloog Marju Kase usutluses meditsiiniuudiste portaalile Med24, lisades siinkohal, et rahvusvahelise definitsiooni järgi on alternatiivmeditsiini näol tegemist raviviisidega, mida kasutatakse konventsionaalse ravi asemel.

«Esmalt peab mainima, et patsiendid sageli ei avaldagi raviarstile neid raviviise,» sõnas onkoloog, mil moel tema alternatiivravi temaatikaga oma praktikas kokku puutub. «Põhjuseks võib olla nii teadmatus sellise informatsiooni olulisusest või siis otsene soov seda varjata,» tähendas Kase.

Onkoloogi sõnul võib patsient lihtsalt häbeneda oma rumalust, et on üldse uskunud mingisse imelisse kõrvalnähtudeta raviviisi, mida «arstid patsientide eest siiani sihilikult varjanud». «Kui arstile on kord juba kinnitatud, et mingit lisaravina mõeldud meetodit või vahendit pole kunagi kasutatud, siis on patsiendil piinlik oma eelnevat informatsiooni valeks tunnistada,» sõnas arst.

Refereeritud artiklit saab täismahus lugeda meditsiiniuudiste portaalist Med24.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles