Kanepi seadustamise nõue jõuab õiguskomisjoni uue aasta alguses

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirjanik Kaur Kender andis 15. oktoobril riigikogule üle kanepi pooldajate allkirjad.
Kirjanik Kaur Kender andis 15. oktoobril riigikogule üle kanepi pooldajate allkirjad. Foto: Sander Ilvest

Riigikogu õiguskomisjon hakkab ilmselt uue aasta aluses arutama kollektiivset pöördumist narkopoliitika muutmiseks, mille kohaselt tuleks kanep Eestis legaliseerida.

«Praegu on meil terve rida teisi eelnõusid järjekorras ja ma arvan, et järgmise aasta alguses jõuame selle petitsiooni menetlemiseni,» ütles esmaspäeval BNS-ile komisjoni esimees Heljo Pikhof, lisades, et seaduse järgi on komisjonil aega kuus kuud, kuid kindlasti tehakse seda varem. «Arutame komisjonis ja teeme avaliku istungi ning kõik saavad sõna sekka öelda,» lausus Pikhof.

Aktivist ja kirjanik Kaur Kender andis oktoobri keskel riigikogule kollektiivne pöördumine «Laske elada» narkopoliitika muutmiseks ja riigikogu juhatus võttis selle möödunud nädalal parlamendi menetlusse.

Pikhof ei öelnud BNS-ile, mis ta isiklikult pöördumises soovitavast kanepi legaliseerimisest arvab. «Tahaksin, et arutelu oleks võimalikult avatud, argumenteeritud ja põhjalik - kui ma nüüd komisjoni esimehena ütleksin välja isikliku arvamuse, oleks see teatud eelhäälestus ja seetõttu ma seda ei tee,» lausus õiguskomisjoni esimees.

Kenderi edastatud kollektiivsele pöördumisele «Laske elada» allakirjutanud soovivad muuta narkopoliitika aluseid, märkides, et Eestis on narkosuremus elaniku kohta on kümnetes kordades kõrgem kui Euroopas. Muuhulgas soovivad nad dekriminaliseerida kanepi kasutamine ja kasvatamine oma tarbeks ning kehtestada kanepi müügi riiklik regulatsioon ja kontroll.

Pöördumise kohaselt tuleks anda viivitamatult amnestia kõigile kanepiga seotud süütegude eest süüdimõistetud isikutele, kehtestada viivitamatult moratoorium kõigile kanepiga seotud süütegude menetlemisele, töötada välja, võtta vastu ja viia ellu strateegia, mis on suunatud Eestis narkosurmade vähendamisele ja narkosõltlaste elu muutmisele inimväärsemaks ning töötada välja ja rakendada fentanüülisõltuvuse vastaseid meetmeid, näiteks heroiini asendusteraapia ja süstimistoad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles