Ravimitootjad: Eestis on ligi 6000 HIV-positiivset, kes on potentsiaalsed nakatajad

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aidsi kabinet Pärnu haiglas. HIVi kiirtesti komplekt. Pildil verelahuse valamine testrile.
Aidsi kabinet Pärnu haiglas. HIVi kiirtesti komplekt. Pildil verelahuse valamine testrile. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eesti ravimitootjad juhivad 20. novembril algava HIV testimisnädala eel tähelepanu sellele, et Eestis on ligi 6000 HIV-positiivset, kes on potentsiaalsed nakatajad.

 «Eesti paistab HIVi levikuga Euroopas ja tegelikult kogu maailmas kahjuks väga negatiivselt silma,» märkis riigikogu HIV-ennetuse toetusrühma esimees Vilja Savisaar-Toomast, lisades, et Eesti riigi eesmärk on praegu sada võimalikult palju inimesi testima, et suunata haiged ravile ning ennetada täiendava hulga inimeste nakatumine.

Lääne-Tallinna keskhaigla nakkuskliiniku juhataja Kai Zilmeri sõnul on Eestis hetkel ravil umbes 3300 HIV-patsienti, kuid ravi vajab kokku veel tuhandeid patsiente. «Kahjuks on nii, et ligi 30% HIV-positiivsetest ei tea oma nakatumisest ja need on potentsiaalsed nakkusallikad,» ütles Kai Zilmer, lisades, et selleks, et HIVi levikut tõkestada on vaja need inimesed üles leida ning see tähendab, et neid on vaja kutsuda testimisele. «Kui inimesed ei ole oma haigusest teadlikud, hilineb ka arstiabi, mis põhjustab hiljem asjatult suuri ravikulusid ning HIVi nakatunud laste sündi,» lisas Zilmer.

Ajavahemikus 20. kuni 27. november toimub HIV testmisnädal «Eesti testib», mille raames saab mitmel pool üle Eesti teha tasuta HIV kiirteste. Näiteks on see võimalik Tallinnas 24. ja 25. novembril kell 17 kuni 20 Solarise keskuses, 20.-27. novembril kell 9 kuni 12 ning 11 kuni 18 Narva polikliiniku erinevates kabinettides, Rakvere Kroonikeskuses 21. novembril kell 18 kuni 20 ning 22. novembril kell 13 kuni 16 ning Kohtla-Järvel Viroonia keskuses 25. novembril kell 14 kuni 18.

Lisaks on nii Tallinnas, Narvas kui Kohtla-Järvel veel rida kohti, kus HIV testimisnädala raames ennast tasuta kontrollida saab. Tasuta ja anonüümselt on võimalik ennast testida ka pärast testimisnädalat igapäevaselt HIV nõustamis- ja testimiskabinettides Tallinnas, Narvas, Kohtla-Järvel, Pärnus, Tartus, Paides, Tapal, Rakveres, Tamsalus ja Võrus. HIV teste saab veel teha ka eriarstide – günekoloogide, uroloogide, andraloogide, dermatoveneroloogide – juures ning noorte nõustamiskeskustes.

«Tänapäeval aitab õigeaegne haiguse avastamine ja ravi säilitada väga hea elukvaliteedi aastateks,» ütles ravimitootjate liidu juhataja Riho Tapfer, lisades, et oluline on ka teada, et HIV-haiged, kes saavad ravi, ei nakata üldjuhul ka teisi. «See tähendab, et korralik ja kiire diagnostika, head ravimid ja nende kättesaadavus peavad saama ka Eesti riigi prioriteediks,» selgitas Tapfer.

Ravimitootjate Liit on mittetulundusühing, mis esindab Eestis tegutsevaid uurimistööl põhinevaid originaalravimite tootjaid ja geneerilisi ravimeid tootvaid ravimifirmasid, kelle toodang on mõeldud müügiks retsepti alusel või professionaalsete tervishoiutöötajate kontrolli all ning kes lähtuvad oma töös eetilistest printsiipidest. Hetkel kuulub Ravimitootjate Liitu 23 liiget, kelle turuosa ravimiturul on ligi 80 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles