Kui tasuv on vaktsineerimine?

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mida rohkem inimesi on vaktsineeritud, seda vähem tõenäoline on haiguste esinemine
Mida rohkem inimesi on vaktsineeritud, seda vähem tõenäoline on haiguste esinemine Foto: SCANPIX

Haigestumiste vältimine on tõhusaim, kui vaktsineeritud on võimalikult suur osa elanikkonnast.

Eestis haigestub puukentsefaliiti 1-2 inimest 10 000 elaniku kohta, mis on üks kõrgemaid näitajaid Euroopas, ometi on olemas vaktsiin, mis 97 protsendil juhtudest takistab nakatumist, kirjutab ERR Novaator.

Kuigi saartel ja Pärnumaal haigestuvad inimesed sagedamini, nakatuvad inimesed puukentsefaliiti ka teistes maakondades. «Arvestades eelnevat aitaks Eestis haigestumust vähendada ainult kogu elanikkonna vaktsineerimine,» leiab Tartu ülikooli rahvatervise lektor Mikk Jürisson.

 «Vaktsineerimise efektiivsuse hindamisel arvutame, kui suur osa haigusjuhtudest rahvastikus on võimalik ära hoida. Kuluefektiivsuse hindamisel arvutame, mis see meile maksma läheb,» selgitab Jürisson.

Tartu ülikooli teadlaste eestvedamisel valminud uuringust selgus, et vaktsineerimisega võidetud elukvaliteedi maksumus on suhteliselt suur ja programm ise kallis, kuid vaktsiinide hinna langusel saab soovitada puukentsefaliidi vaktsiinide lisamist riiklikusse immuniseerimiskavasse. Lisaks on selgunud, et vaktsineerimise järgne kaitse haiguse vastu kestab oluliselt kauem kui seni arvatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles