Lapseootel naine saab lihasvaludele leevendust massaažist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehed saavad oma lapseootel naisele samuti massaažiga abiks olla.
Mehed saavad oma lapseootel naisele samuti massaažiga abiks olla. Foto: SCANPIX

Raseduse ajal saab keha tavapärasest oluliselt suurema koormuse, mistõttu tuleks julgemalt pöörduda haritud massööri poole, sest leevenduseks pole tegelikult palju vaja.

Kui tavaolukorras läheksid paljud naised lihaspingete leevendamiseks massaaži, siis raseduse ajal seda pigem välditakse. Lapseootel ema jaoks on massaaž tegelikult kasulik ja igati soovitatav protseduur. See aitab keha vormis hoida, ennetada turseid, vähendab jalgade väsimust, seljavalusid ja muid ebamugavusi.

Rasedate jaoks on välja töötatud erilised massaažilauad, kus nad saavad nautida kõhuli asendit. Laua keskosas on avaus, mille all on tekstiilmaterjalist eraldi pingutatav kõhu kuju jälgiv tugi. Naisele on see sama mugav kui tavaline massaažilaud, lapsele aga turvalisem kui turvatool. Kahjuks on selliseid laudu vähestes massaažikeskustes, sest laudadele ei ole piisavalt rakendust.

Juhul, kui sobiva lauaga massaažikeskus asub kaugel, on lihtsam valida Tai massaaži põhjal välja töötatud rasedatele mõeldud massaaž. Keha kuju järgiv kott-tool või matt, kuhu lapseootel ema külili asetatakse, on väga mugav ning aitab lõõgastuda. Väikesed abipadjad annavad kehakujust tulenevalt kõige õigema ja sobivama toe.

Enne massaažiaja broneerimist tuleb siiski konsulteerida arsti või ämmaemandaga, sest iga naise keha käitub raseduse ajal erimoodi. Tuleb silmas pidada ka seda, kas tegemist on korduvraseduse või esmasünnitusega. Kui eelmised rasedused on kulgenud komplikatsioonideta, pole kartuseks erilist põhjust.

Kui eelmiste sünnituste puhul on ilmnenud raseduse katkemise oht, võib massaaži minna vaid arsti ettekirjutusel ja loal. Arsti või ämmaemandaga tuleks kindlasti konsulteerida esmasünnitajal, sest sel juhul pole teada, kuidas tulevase ema organism reageerib.

Paljud naised paluvad massööri rolli täita oma mehel. Kahtlemata väärib see kiitust ja tunnustust, kuid tuleb silmas pidada, et kehas asuvad punktid võivad esile kutsuda raseduse ajal soovimatuid reaktsioone.

Kõigepealt tuleks vältida kõiki selliseid reflektoorseid tsoone, mis võiksid kuidagi mõjutada vaagnavöötme elundite talitlust. Siia kuuluvad just idamassaažidest tuntud tsoonid kahel pool jalakanda ja säärel. Nende masseerimine võib mõjutada emaka kokkutõmmet. Vältida tuleks ka pöidla ja nimetissõrme vahel paiknevat punkti, mida muidu kasutatakse peavalu leevendamiseks. Raseduse ajal ei tohiks seda punkti torkida isegi peavalu korral, sest see võib loodet kahjustada. Veel tuleks hoiduda ristluupiirkonna masseerimisest.

Viis nippi meestele raseda naise masseerimiseks

  • Raskuskeskme nihkumine seab lapseootel ema selja suure koormuse alla ning toob sageli  kaasa valud. Neid lihaspingeid saab leevendada, asetades söögi- või kirjutuslauale padjad, tõsta nende juurde tool ja paluda naisel sellele istuda nii, et käed ja pea toetuksid patjadele. Seejärel liigu rahulike vajutustega lülisambaga paralleelselt mööda lihasvalli ülevalt alla ja alt üles. Alumiseks piiriks võiks olla niudeluude harja kõrgus.
  • Ka õlavöödet võiks masseerida istuvas asendis nii, et käed oleksid toetatud lauale. Õlavöötme massaaž endas erilist ohtu ei kätke. Masseerida ei tohiks liiga tugevasti ega tekitada valu.
  • Tuharalihaste massaaži võiks teha diivanil või põrandale laotatud matil nii, et naine on külili asendis, kõht toetatud (võib panna väikse padja kõhu alla), üks jalg sirge ja teine põlvest 90 kraadi kõverdatud.
  • Ka kaelamassaaž on kõige mugavam just külili asendis.
  • Jalgadega on kõige parem tegeleda nii, et naine on poolistuvas asendis ja jalad on tõstetud kõrgemale. NB! Vältida tuleb raseda lamamist selili asendis, sest kasvav loode avaldab survet alumisele õõnesveenile.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles