Väärkoheldud lastest kujunevad suurema tõenäosusega sõltlased

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väärkohtlemine lapseeas jätab sügavad jäljed
Väärkohtlemine lapseeas jätab sügavad jäljed Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Inimesed, kes on lapseeas läbi elanud ahistamist või väärkohtlemist, pöörduvad suurema tõenäosusega näiteks kanepi suitsetamise poole.

Washingtoni ülikooli teadlased uurisid seoseid lapsohvrite käitumuslike muudatuste ja sõltuvuste kujunemise vahel, kirjutab Medical Daily.

«Pikalt on olnud teada, et laste väärkohtlemine, iseäranis seksuaalne ärakasutamine, on seotud kanepisõltuvusega,» ütles uuringu autor, psühholoog ja aju-uurija Ryan Bogdan. Marihuaana peamine psühhoaktiivne toimeaine THC (tetrahüdrokannabinool) mõjutab erinevaid vaimseid ja füüsilisi protsesse kogu kehas, kuna omab väga sarnast mõju keha poolt loomulikul teel toodetavate hormoonide endokannabinoididega. Viimased on seotud aju reaktsiooniga hirmule, stressile ja näljale, mida omakorda kontrollib inimese geneetika.

Uuringus vaadeldi 1558 austraallasest kanepitarvitajat, kelle geene ja endokannabinoidide toimimise süsteemi uurides selgus, et sõltuvus kujunes sagedamini välja neil, kes olid lapsena kogenud seksuaalset ahistamist.

859 katsealuse vaimset tervist uurides selgus ka, et neid, kes olid lapsena kuulnud rohkem ähvardusi ja keda oldi isiklikult korduvalt ähvardatud, ohustas narkootilisest ainest sõltuvusse sattumine suurema tõenäosusega.

«Siiski ei saa nende uuringute põhjal välja joonistada ühte kindlat geneetilist või käitumuslikku mustrit kanepisõltuvuse tekkimiseks, kuid see on üks osa sellest,» lisas autor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles