Kas rohkem muskleid teeb targemaks?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parem füüsiline vorm säilitab ka mõtlemisvõimet
Parem füüsiline vorm säilitab ka mõtlemisvõimet Foto: SCANPIX

Terves kehas terve vaim – kõik aktiivsemalt liikuvad inimesed teadsid seda juba niigi, nüüd teavad seda ka teadlased.

Nimelt on Londoni King’s College’i teadurid uurinud lihasjõu seoseid ajutegevusega ning leidnud tõendatud seoseid, teatab portaal marathon100.com.  Lihaste konditsiooni mõõdeti jalalihaste tugevusega ning spordivälistest tegevustest hinnati mõtlemis- ja õppimisvõimet ning mälu. 

Uuringusse oli kaasatud 324 naissoost kaksikut, mistõttu kõiksugu geneetilised erinevused olid välistatud.  Uuring vältas kümme aastat ning selle aja jooksul uuriti katsealuste käitumist ja tegevusi. 

Selgus, et see kaksik, kelle jalalihased olid uuringu alguses tugevamad, suutis kümneaastase ajavahemiku jooksul teise kaksikuga võrreldes märksa paremini säilitada mõtlemis- ja õppimisvõimet.  Lihasjõud oli uuritud faktoritest ajutegevuse (mitte)vananemisega kõige enam seotud. 

Dr. Claire Steves uuringut juhtinud teadlaste rühmast sõnas Briti meediale, et igaüks soovib säilitada vananedes oma mõttetegevuse võimalikult värskena ja heas vormis.  Uuring näitas, et lihtsad muutused meie kehalises aktiivsuses ei tule kasuks mitte ainult meie füüsilisele, vaid ka vaimsele vormile.

Loomulikult tuleb mainida, et käesolevasse uuringusse olid kaasatud ainult naissoost kaksikud, mistõttu pole siiani selge, kas ka meestel on mõtet vaimse vormi säilitamiseks trenni teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles