Tõsine akne võib viia eluisu

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõsine akne. Illustratiivne foto.
Tõsine akne. Illustratiivne foto. Foto: SCANPIX

Tõsise akne ravi korral peaks jälgima ka patsientide vaimset tervist, arvavad Rootsi teadlased.

Karolinska Instituudis 5700 patsiendi osalusel tehtud uuringu järel jõudsid eksperdid veendumusele, et aknel võib olla tõsiseid psühholoogilisi tagajärgi. Samas välistas uuring selle, et neil võiks olla mingit seost akne ravis kasutatavate ravimitega, vahendas BBC.

Tõsise akne puhul kasutatakse raviks isotretinoiini, mida tuntakse erinevate nimede all, näiteks Roaccutane, Accutane, Amnesteem, Claravis, Clarus või Decutan. Ravim on olnud kasutusel 1980. aastatest ja selle aja jooksul on tulnud mitmeid teateid sellest, et isotretinoiin võib olla seotud patsientide depressiivsuse ja suitsidiaalse käitumisega.

Anders Sundstromi juhitud teadlasterühm vaatles tõsise aknega patsiente enne isotretinoiini tarvitamist, tarvitamise ajal ja ka pärast seda. 5700st patsiendist sattus aastate jooksul suitsiidikatse tõttu haiglasse 128 isotretinoiini tarvitanud patisenti.

Ilmnes, et risk oli kõrgeim kuus kuud pärast ravi lõpetamist. Teadlaste hinnangul pole see aga seotud ravimiga, vaid pigem patsientide enda ootustega. Patsiendid, kelle akne oli tänu ravile leevenenud, lootsid automaatset edasiminekut ka seltskondlikus elus. Kui seda ei järgnenud, toimus meeleolulangus.

Sundstrom märkis ajakirjas British Medical Journal avaldatud kokkuvõttes, et akne kui seisund on suitsiidikatsete puhul olulisem tegur ja ilmselt ei suurenda ravimi kasutamine enesetapuriski.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles