TAI: alkoholitootjad teadsid piirangutest juba ammu

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol.
Alkohol. Foto: SCANPIX

Tervise Arengu Instituudi direktori sõnul on peetud läbirääkimisi alkoholimüügi piirangute osas juba aastaid ning alkoholitööstuse esindajad on alkoholimüügi poliitika ettepanekutega kursis.

«Kära uue seaduse ja keelamiste ümber ongi tekkinud põhiliselt sellest, et me oleme alkoholitööstuse ja kaupmeeste esindajatega  rääkinud, aga me oleme seda teinud liiga pikalt,» ütles Tervise Arengu Instituudi (TAI) direktor Maris Jesse.

Ta tõdes, et alkoholitööstuse pool oli nii harjunud sellega, et jätkatakse ainult rääkimist. «Nüüd tuli üllatusena see, et osa räägitust on lõpuks eelnõuna laual,» rääkis Jesse, kelle hinnangul ei oldud valmis, et jõutakse jutust kaugemale ning seadused võidakse töösse rakendada. Jesse sõnul on olnud hea näide tubakatoodete keelamine. «Igapäevasuitsetamine langes just sigarettide reklaami keelustamise tõttu».

«Täna Eestis kehtiv seadus, mis keelab alkoholi müügi joobes inimesele, pole mitmete kaubanduskettide jaoks tõsiselt võetav,» ütles Rimi vastutustundliku ettevõtluse spetsialist Katrin Bats. Tema hinnangul on poele suur abi kliendid, kes annavad usinalt märku, kui müüja alkoholimüügiseaduse vastu eksib. Batsi sõnul tuleks muuta müüjate suhtumist alaealistele ja joobes inimestele alkoholi müümise kohta. Rimi viib läbi järjepidevalt ka testostlemisi, et  vähendada müüjate eksimusi alkoholimüügi seaduse täitmisel.

Terve Eesti Sihtasutuse asutaja Riina Raudne tõi välja, et regulatsioonid  küll mõjutavad meid, kuid erinevalt teistest saadab alkoholireklaam palju signaale. «Iga indiviid peab ise kontrollima, kuidas ta ennast mõjutada laseb, kuid palju on neid, kes iseenda kontrolliga hakkama ei saa,» tõdes Raudne.

«Kõik need asjad, mis me saame alkoholi tarbimise piiramiseks teha, on toredad, aga kahjuks pole ennetustööks piisavalt raha,» tõdes Raudne. Ta lisas, et praegused regulatsioonid on õiged ja väiksed sammud õiges suunas.

Kuressaare linnapea  Madis Kallase sõnul on see, mis ühiskonnas toimub, nii Kuressaares kui laiemalt Eestis – liikumine õiges suunas. «Kuressaare linna kohaliku alkoholipoliitika pilootprogrammile on aidanud väga palju kaasa ka näiteks Rimi ja üldisemalt ka riigi alkoholipoliitika. Kuressaare on üks väheseid linnu, kus Rimi poodi ametlikult ei asu, aga naabervallas on olemas ja Rimi viib ellu riiklikku poliitikat, millega joobes inimene alkoholi poest kätte ei saa,» rääkis Kallas.

«Olen alati noortele öelnud, et kui te suudate olla 12-25 elueas ilma alkoholita ja pole elus ikka veel läbi löönud, siis tulge minu juurde ja mõtleme edasi,» ütles Kallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles