Psühholoog: ühiskond toodab traumeeritud mehi

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mehed ei saa oma probleemidest kellelegi rääkida, sest teised mehed peaks teda luuseriks.

Töökoha kaotus ja lahutus on traumeerivad kõigile, kuid enamikul meestest puudub oskus oma tunnetega edukalt toime tulla ning seetõttu tunnevad nad ennast tihti üksikuna, kirjutab Yle.

Soome psühholoog ja psühhoterapeut Lauri Mannermaa räägib nn «meeste häbi» fenomenist. Tegemist on olukorraga meeste elus, kus nad on kaotanud oma töö või kallimast lahku läinud ning nad tunnevad, et on läbikukkunud nii ühiskonna kui ka teiste meeste poolt seatud tavadel.

«See saab alguse lapsepõlvest, kui poisile õpetatakse kuidas mees käitub. Ausalt öeldes, toodab selline kultuur traumeeritud mehi. Me eraldame emotsioonid intellektuaalist,» ütleb Mannermaa.

Meeste häbist annab märku see, kui vallandatud mees ärkab siiski iga hommik üles ning lahkub kodust, et minna kas kohvile või raamatukokku ning seda kõike selleks, et naabrid ei kahtlustaks midagi.

«Meestel on väga raske tunnistada, et nad ei saanud soovitud tööd või et nad vallandati. Nende enesekindlus seisneb selles, et nad saavad kõigega hakkama. Kuid mitte tunnetest rääkimisega. See on kõige hullem. Enamik mehi pigem sureb, kui tunnistab oma läbikukkumist,» kommenteeris Mannermaa

Psühholoog leiab, et mehed on praeguses ühiskonnas segaduses. Nad ei mõista, et nende väärtust ei hinnata enam jahisaagi koju toomises või perele ulualuse leidmises. Modernselt mehelt oodatakse emotsionaalset intelligentsust nii tööl kui kodus.

Gruppikuulumise tunne on kõikidele inimestele oluline. Mannermaa sõnul saavad poisid juba noorelt aru, et oma nõrkusi ei tasu teiste meessoost sõpradega koos olles näidata, sest see võib omakorda viia kas kiusamiseni või grupist välja tõrjumiseni. «Olla osa grupist on meestele tihti olulisem kui miski muu,» ütles Mannermaa

Meeste häbi puudutab enamasti keskealisi ja vanemat põlvkonda. Nooremad meesterahvad on jällegi palju avatumad ning julgemad oma tunnetest rääkima.

Psühholoogi sõnul peaksid mehed rohkem iseennast tundma õppima. See tõstab nii mehe enda kui ka tema lähedaste elukvaliteeti, sest nõnda oskab ja julgeb mees oma tundeid ja soove paremini väljendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles