Isa valus kogemus: kanepi suitsetamine rikkus poja elu

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanepisuits
Kanepisuits Foto: Caro / Rodriguez / Scanpix

Kuigi valdaval enamikul tarvitajatest kanep probleeme ei põhjusta, siis on selge risk eriti neil, kellel on pärilik eelsoodumus psühhootilisteks häireteks. See riskirühm on umbes neli protsenti ja kui see oht realiseerub, on asi väga karm.

54-aastane Tarmo Klaar on ettevõtja, kohalik poliitik ja mootorisporditegelane, kuid massidele on ta eeskätt tuttav kui staažikas vormelikommentaator. Ent perekond Klaaril on valus saladus, millest nad täna esimest korda nime ja näoga räägivad – Tarmo noorem poeg Henri suitsetas kanepit, mis vallandas skisofreenia ja tegi täisjõus noorest teovõimetu inimvare. Seetõttu võtab isa puhkenud kanepidebatti väga isiklikult, vahendas ERRi uudisteportaal «Pealtnägijat».

«Ma olen kogu selle kadalipu läbi käinud 2004. aastast, näinud, mis sünnib nende inimestega, kes siis satuvad sellise haigusega arstide hoole alla ja näinud seda, kui palju neid on,» rääkis Klaar.

«Tänasel päeval räägitakse hästi palju just sellest, kuivõrd lahe selle kasutamine on, aga praktiliselt ei kuule me üldse nendest ohtudest, mis kaasnevad, küll mitte enamusel, kanepi tarvitamisega,» nentis Klaar.

Henri Klaar oli noorelt sportlik, edukas õpilane, andekas breikar ja kardisõitja, kuni seni motiveeritud nooruk hakkas pärast 10. klassi järsku rääkima, et kool enam ei huvita, kuid seda peeti hilispuberteediks. Seda kuni ühel suve päeval Henri kokku kukkus.

«Poiss kõkutas naerda vahepeal ja siis ühtäkki viskas elutoas pikali ja ei liigutanud enam - silmad on pahempidi, silmavalged ainult paistavad – üldse ei liiguta. Lähen juurde, raputan, et kuule, et mis juhtus? Mitte midagi,» meenutas isa.

Pärast perearstiga konsulteerimist andis meedik diagnoosi - Henri on narkojoobes. «Ühtäkki Henri kargab diivani pealt püsti, ütleb, et «ei, muidugi lähme teeme narkotesti! Loomulikult noh!» ja «pulli ka ei või isegi enam kodus teha», et «lähme-lähme, noh, lähme linna ja teeme muidugi», «oh issand jumal, jälle need puberteedi naljad». Nii see tookord sinna jäigi,» nentis isa, kes lisas, et need olid haiguse esimesed märgid.

2003. aasta jõulude paiku muutus Henri ühe nädala jooksul nagu zombiks, mille järel viidi Henri haiglasse. Arstide diagnoos oli karm – psühhoos ja paranoidne skisofreenia, mis on põhjustatud kanepi tarbimisest. Seda tunnistas ka Henri, kelle kõnevõime ühel hetkel taastus.

Kanepi tarvitamine on seotud paranoidse skisofreeniaga

Psühhiaater Ants Kase sõnul on umbes kümmekond uuringut, mis seostavad kanepi tarbimist ja paranoidset skisofreeniat. «See on üsna ebaharilik, et uuringud nii ühte väravasse lähevad, kuid see näitab, et see seos on ikkagi väga tugev,» märkis Kask. Tema sõnul seostatakse skisofreeniat umbes saja erineva geeniga, kuid ükski seos ei ole tegelikkuses absoluutne.

«Me ei saa väita, et kui on näiteks teatud geenikombinatsioon, et siis riski üldse ei ole, aga samas madal risk ei tähenda riski puudumist ja sellepärast ma isiklikult usun, et kunagi sellist testi ei tule, mille alusel me võime öelda, et kes võib kanepit suitsetada ja kes mitte,» märkis psühhiaater.

Sellest võib järeldada, et tegemist on vene ruletiga ehk alles siis, kui vajutad «päästikule», saad teada, kas sul avaldub psühhoos või mitte.

Pooldaja: inimene saab proovides varem haigusest teada

Kanepi legaliseerimise pooldajad ei eita, et seos kanepi ja skisofreenia vallandumise vahel on olemas, aga näiteks MTÜ-de Ravikanep ja Kanepiliit asutajate hulka kuuluv Elver Loho kirjutab, et seda tuleb võtta hoopis positiivselt.

«Inimene proovib noorena kanepi ära, saab suhteliselt kontrollitud tingimustes oma esimese psühhoosi, pöördub arsti poole ning saab diagnoosi ja rohud peale juba aastaid varem kui ta oleks tegelikult saanud. Mida varem aga skisofreenikut ravima hakata, seda parem on prognoos,» kirjutas Loho.

Kuid Tarmo Klaari sõnul võtaks ta iga kell rohkem tervena elatud aastaid. Isal on unistus, et poeg saab siiski ühel päeval terveks, aga seda, mida nemad üle elasid, ei sooviks ta ka vaenlasele.

«Inimesed peavad seda teadma, et kogu selle mõnu kõrval, mida see kanep annab, on teaduslikult tõestatult riskirühm, kellel kanepi tarvitamine vallandab skisofreenia. Kui see on juhtunud, siis ei saa enam öelda, et see on kellegi isiklik asi või on kuidagi riiklikult väga tarvilik selle mõnuaine tarvitamine legaliseerida,» sõnas Klaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles