Kopsuhaigusega pisitüdruk saab abi eritoidu ostuks

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enneaegselt sündinud pisitüdruk saab lastefondilt tuge eritoidu ostuks.
Enneaegselt sündinud pisitüdruk saab lastefondilt tuge eritoidu ostuks. Foto: SCANPIX

Tartu ülikooli kliinikumi lastefond aitab oma püsiannetajate toel alates uuest aastast tasuda kroonilist kopsuhaigust põdeva üheaastase Viktoria spetsiaalse toidusegu eest.

24. rasedusnädalal sügavalt enneaegsena sündinud tüdruk vajab kopsuhaiguse ja hingamisteede stenoosi tõttu ööpäevaringselt lisahapnikku, kosude öist ventileerimist ning sondi kaudu toitmist, vahendab lastefond. 2015. aasta jaanuaris paigaldati Viktoriale trahheostoom – kunstliku hingamise jaoks hingetorusse tehtav avaus – ja aprillis gastrostoom ehk kõhule tehtud avause kaudu makku suunatud väike sond.

Pisitüdruku ema sõnul ei võtnud Viktoria mitmeid kuid kaalus piisavalt juurde, mis aga on enneaegselt sündinud lapse jaoks hädavajalik. Seetõttu otsustati dieetarstiga konsulteerides hakata tüdrukule lisaks andma spetsiaalset toidusegu Infatrin.

«Juba esimese kahe nädalaga, mil toidusegu kasutasime, sai selgeks, et eritoit mõjub lapsele väga positiivselt - Viktoria kosus ning oksendamine vähenes. Seetõttu saab ta alates oktoobrist enamuse oma söögist spetsiaalse sonditoiduna, mis tagab talle vajaliku kasvu ja arengu,» räägib ema. Ta lisab, et tänaseks on Viktoria kenasti kasvanud ja teeb arengus edusamme ning on uskumatult rõõmsameelne ja elutahet täis tüdruk.

Dieetarst Külli Mitti sõnul on sondi kaudu toitmine Viktoria puhul möödapääsmatu. «Lapse menüü koosneb hetkel suuresti imikute sonditoidust, millele lisaks saab ta väikese koguse püreed suu kaudu. Paraku on need suukaudsed kogused väga väikesed ega taga vajalikku kaaluiivet. Tavalise beebitoidu manustamine sondiga põhjustas aga oksendamist ja toidu tagasiheidet, mille tulemuseks oli kasvupeetus,» selgitas ta. Et tagada lapsele vajalik kasvamine, on sonditoit eluliselt vajalik.

Spetsiaalset toidusegu kulub Viktorial ühes kuus 255 pudelit, mis läheb perele maksma 280 eurot. Koos muude Viktoria abivahenditega tuleb perel lapse hooldamisega seoses igal kuul välja käia vähemalt 600 eurot. Lisaks Viktoriale kasvab peres veel neli last ning seni on hakkama saadud tänu ema vanemahüvitisele, mis jaanuaris lõppeb. Üksnes pereisa teenistusega aga on viie lapsega pere toimetulek keeruline. Seetõttu pöörduti abi saamiseks Lastefondi poole, kes hakkab alates jaanuarist toetama Viktoriale vajaliku toidusegu ostmist 180 euroga kuus, 100 eurot kuus panustab pere ise.

Lisaks Viktoriale aitab Lastefond soetada sonditoitu ka Eliisele – 90 euroga ühes kuus –, Reilile – koos toitmispumpa ja -süsteemide rendiga 237 euroga kuus –, Eikole – 340 euroga ühes kuus –, Raimondile – 124 euroga ühes kuus –, Sanderile – 205 euroga ühes kuus – ja Valterile 322 euroga kuus.

Tartu ülikooli kliinikumi lastefond on üks vanimaid ja suuremaid üle-eestilisi heategevusorganisatsioone, mis on alates 2000. aastast annetajate abiga toetanud erinevatele haiglatele seadmete soetamist ning sadu eriravi või -hooldust vajavaid lapsi ja nende peresid kokku ligi kolme miljoni euroga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles