Hiiumaa haigla saab hädavajaliku verepanga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doonorveri
Doonorveri Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Sel nädalal sõlmisid Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) ja Hiiumaa haigla verepreparaatide ja teenuste müügilepingu, mille kohaselt loob regionaalhaigla verekeskus Hiiumaa haiglasse verepreparaatide välislao.

Selleks, et Hiiumaal kiiret vereülekannet vajavad patsiendid saaksid oma veregrupile vastavat ja nakkuste suhtes uuritud doonoriverd, on PERH ja Hiiumaa haigla koostöös otsustanud luua Hiiumaa haigla ruumides niinimetatud verepanga ehk Regionaalhaigla verekeskuse välislao, kus regulaarselt uuendatakse hiidlastele vajaminevate verepreparaatide varu.

«Tegutseme selle nimel, et 2016. aasta tooks märksa suurema turvalisuse kiiret vereülekannet vajavatele Hiiumaa patsientidele,» sõnas PERHi ülemarst Andrus Remmelgas. Ta lisas, et oluline on tagada kriitilises seisundis patsientide stabiliseerimine sellisesse seisundisse, et neid on võimalik vajadusel transportida mandrile kõrgema etapi haiglasse

Spetsiaalsed külmikud veretoodete säilitamiseks peaksid jõudma Hiiumaa haiglasse jaanuaris. Regionaalhaigla peab veel ravimiametilt taotlema tegevusloa oma varude hoidmiseks väljaspool verekeskust ja arendama vereteenistuse infosüsteemi välislao haldamiseks. Samal ajal õpivad Hiiumaa haigla töötajad infosüsteemi kasutama ning samuti valmistatakse ette ruum külmikute paigutamiseks.

Kõige sagedamini vajavad doonorverd vähihaiged, sünnitajad ja imikud ning raskete operatsioonide patsiendid, aga ka aneemia, verejooksu, raske trauma ja mitmete teiste haiguste põdejad. Õnnetusi, mis nõuavad kiirelt veretoodete ülekannet juhtub paraku ka üle mere Hiiumaal ning siiani puudusid Hiiumaa haiglal võimalused kohapealse verepanga toimimiseks.

Mandrilt vere toomine võtab aega terve päeva, paraku kriitilises seisundis patsientide puhul pahatihti aega oodata ei ole, hädaolukordades on seni lahenduseks olnud doonorite kutsumine saarerahva hulgast ja vere kogumine kohapeal. See veri on aga ülekande hetkel nakkuste suhtes uurimata, samuti ei ole sobivate doonorite kiire leidmine alati lihtne.

PERHi verekeskuse juhataja Riin Kullaste andmeil vajati möödunud aastal Hiiumaal erakorraliselt 15 doonori abi. Lisaks sellele kanti veel üle ligi 200 doosi mandrilt toodud veretooteid. Kullatse kinnitusel on hiidlased samas ka väga tublid doonorid – vähemalt kolm korda aastas Kärdlas ja Käinas korraldatavatel doonoripäevadel on hiidlased iga kord rohkearvuliselt ja heatujuliselt esindatud.

PERHi verekeskus on Eesti suurim verekomponente valmistav asutus, mis kuulub haigla diagnostikakliiniku koosseisu. Eestis on kogu elanikkonnast doonoreid 2,8 protsenti. Iga aastaga on vereloovutuste arv tasapisi kasvanud, kuid selleks, et ka edaspidi õnnestuks kriise ära hoida, on vaja pidevalt nii uusi kui ka püsidoonoreid.

Eelmisel aastal külastas nelja Eesti verekeskust üle 36 000 doonori, kes loovutasid kokku umbkaudu 60 500 veredoosi. Regionaalhaigla verekeskust külastas 20 600 doonorit, kes loovutasid ligi 34 000 veredoosi. Nende loovutuste toel kanti haiglates üle 85 000 doosi verekomponente kokku ligi 20 000 patsiendile.

Iga loovutatud veredoos aitab vähemalt kolme-nelja patsienti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles