Viga: patsient sai iivelduse ravimi asemel verevedeldajat

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabakutseliste sissetulek on ebaregulaarne, kuid nad tasuvad oma sissetulekutelt riigile sotsiaalmaksu, ometigi neil puudub ravikindlustuskate.
Vabakutseliste sissetulek on ebaregulaarne, kuid nad tasuvad oma sissetulekutelt riigile sotsiaalmaksu, ometigi neil puudub ravikindlustuskate. Foto: SCANPIX

Soome meditsiiniuudiste leht Mediuutiset avaldas arstide pihtimused nende töös ette tulnud rasketest juhtumitest. Seekordne lugu räägib eakast mehest, kes tarvitas eksimuse tõttu pikemat aega vale ravimit.

«Olin Oysis 1991. aastal residentuuris, kui meile toodi aneemia ravile 75-aastane mees. Tema hemoglobiin oli 80 ringis. Juhtum oli tõsine, kuna me ei leidnud mingit põhjust aneemiale. Tegime laiaulatuslikud uuringud. Võtsime näiteks vereproovid, tegime mao ja jämesoole endoskoopia ning ka röntgenuuringud. Võtsime ka luuüdiproovi rinnaku ülaosast. Kuskil ei olnud mingeid märkimisväärseid muudatusi,» vahendas portaal Mu.ee Kokkola sisehaiguste arsti Matti Kuusela kirjeldust.

Patsiendile tehti haiglas vereülekanne ja pääses pärast seda heas seisukorras koju.

«Umbes kolm nädalat hiljem oli tema seisukord jälle sama. Olime imestunud. Patsient jõudis olla mõned päevad haiglas, kui tema õest tütar helistas, et ta oli isa ravimikapist Marevani leidnud. See oli üllatav, kuna tegemist on verevedeldajaga, mis põhjustab tervel inimesel aneemiat,» rääkis arst.

Lõpuks selgus, et patsiendi perearst oli kirjutanud talle Metoprami ehk viis milligrammi iiveldusvastast ravimit Apteegist oli talle antud aga viis milligrammi Marevani. Kuna patsient oli söönud vale ravimit kolm korda päevas, läksidki tema näitajad korrast ära.

«Seekord oli mehel õnne. Mõni teine inimene ei oleks ilmselt teadnud, milleks Marevani kasutatakse ja kui ohtlik see on valesti kasutamisel. Mehe tütar oli aga õnneks meedik. Patsiendile tehti uuesti vereülekanne ja ta taastus. Vigu juhtub igaühel ja arstil on mõistlik seda meeles pidada,» märkis Kuusela lõpetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles