Briti teadlased on jõudnud järeldusele, et kogu maailmas võimust võtvas ülekaalulisuse epideemiast päästab lihtne lahendus, mis tõsi küll, sõltub toidutootjatest.
Ülekaalulisuse epideemiast päästab geniaalselt lihtne lahendus
Briti toitumisteadlaste kinnitusel tuleb kardinaalselt muuta senist toidu müümise ja serveerimise korda ning hakata pakkuma väiksemaid portsjone, kirjutab Independent. Väiksemad kogused restoranis, kiirsöögikohtades, sööklates, aga ka väiksemad taldrikud, klaasid, tassid ja isegi pisemad noad-kahvlid, aitavad võidelda teadlaste kinnitusel ülekaalulisusega. Ka tuleks nende arvates teha väiksemaks toidupakendid ja lõpetada suurematele kogustele tehtavad hinnaalandused. Teadlaste kinnitusel peaksid toiduportsjonid minema sama väikseks kui 1950ndatel, enne n-ö supersuuruse ajastut.
Kuidas on kasvanud toidukogused kahekümne aastaga
| 1993 | 2013 |
Pitsa Margarita | 200 grammi | 355 grammi |
Kanapirukas | 160 grammi | 240 grammi |
Kott kartulikrõpse | 100 grammi | 150 grammi |
Uuringud näitavad, et väiksema serveerimiskoguse puhul süüakse ka vähem. Just aina suurenevaid portsjone peetaksegi ülekaalulisuse üheks põhjuseks.
Uuringut juhtinud Cambridge'i ülikooli professori Theresa Marteau sõnul olid 1950ndad tervislikumad just seetõttu, et väiksemad olid nii toidupakendid, portsjonid kui ka kööginõud. Viimase 50 aasta jooksul on kõik kolm aga märgavalt kasvanud, nagu on plahvatuslikult suurenenud ka rasvunute ja ülekaaluliste arv. British Medical Journalis ilmunud uuringust selgus, et väiksem portsjon aitab vähendada toidust saadud energiat 12-16 protsenti.
Marteau kinnitas, et inimeste informeerimine sellest, et suur pakend ärgitab rohkem sööma, ei ole efektiivne. Vaja on poliitilist otsust, et vähendada toidupakendite, portsjonite ja nõude suurust. Samuti leiti, et vabatahtlikud soovitused toiduainetetööstusele ilmselt ei tööta, sest sellega kaasa minnes satuksid firmad ebasoovitava konkurentsi olukorda. Seetõttu leiavad teadlased, et sellise otsuse peaks langetama valitsus.