Sotsiaalkomisjon: haiguspäevade hüvitamine tuleb muuta paindlikumaks

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigena ei tasu tööle minna.
Haigena ei tasu tööle minna. Foto: SCANPIX

Riigikogu sotsiaalkomisjon nõustus osaliselt ametiühingute keskliidu kollektiivse pöördumisega esimeste haiguspäevade hüvitise taastamise kohta.

Sotsiaalkomisjoni esimehe  Aivar Koka hinnangul on vaja muuta haiguspäevade hüvitamist paindlikumaks. «Sotsiaalkomisjon on koostöös ametiühingute keskliiduga jõudnud järeldusele, et esimene haiguspäev võiks jääda töövõtja vastutusele. Analüüsida tuleks haiguspäevade hüvitamist alates teisest või kolmandast päevast ning kaaluda osaajaga töötamise võimaldamist teatud haiguste puhul,» ütles Kokk.

Tema sõnul sõltub analüüsi tulemustest, kuidas jaotada kulusid ümber nii, et tööandjatele ei tuleks koormust juurde ja haigekassa eelarvele ei oleks negatiivset mõju. 

Sotsiaalkomisjon tegi tervise- ja tööministrile ülesandeks analüüsida pöördumises tehtud haiguspäevade hüvitamise ettepanekuid koosmõjus Praxise ja Centari uuringute tulemustega. Samuti tegi sotsiaalkomisjon ministrile ettepaneku kaaluda ajutise töövõimetuse hüvitamise süsteemi paindlikumaks muutmist, arutada ettepanekud läbi kõigi pooltega ning esitada tulemused sotsiaalkomisjonile 2016. aasta 1. septembriks.

Sotsiaalkomisjon on arutanud kollektiivset pöördumist mitmel istungil koos sotsiaalministeeriumi, haigekassa, ametiühingute keskliidu, tööandjate keskliidu ja Praxise esindajatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles