Surija ja tema lähedased vajavad toimetulekuks abi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hingehoidja Aire Parts.
Hingehoidja Aire Parts. Foto: Toomas Huik

Lähedase või iseenda surmaks pole me kunagi päris valmis. Seetõttu vajavad nii surija kui tema lähedased toimetulekuks abi, mida pakuvad nii tugigrupid kui spetsiaalsed osakonnad haiglates.
 

Surmast ei taheta rääkida ega sellele mõelda, ja parema meelega tõrjuksime selle üldse oma elust välja, tõdes hooldusravihaiglas hingehoiuga tegelev Aire Parts.

Surijate soovid ja ootused haiglas on tema sõnul enamasti lihtsad. Nad soovivad lähedastele teatada, et vaatama tuldaks, ja tunnevad rõõmu koduaiast toodud lilleõiest. Vahel soovivad aga ainult rahu ja vaikust.

Surijaid abistavad spetsialistid

Elu lõpu ladusamaks kulgemiseks on spetsiaalsed hospiitsi- ehk surijate osakonnad loodud mitmes Eesti hooldushaiglas. Seal töötavad meeskonnad, kuhu kuuluvad erinevate erialade spetsialistid - üheskoos tegutsevad arst, õde, hooldaja, hingehoidja, tegelusjuht, füsioterapeut ja paljud teised.

Ida-Tallinna keskhaigla hooldusravikliiniku juhataja psühholoog Jüri Ennet jagab selle teenuse vajajad kahte lehte. Ühed on pika elu juba ära elanud, mitmesuguste ealiste muutuste ja haiguste all kannatavad vanainimesed, teised aga parandamatu raske haiguse küüsi langenud noored või keskealised inimesed.

«Hospiitsi jõudmine ei tähenda, et seal laseme tiivad longu ja ei tee enam midagi. Kasutame kõiki nüüdisaja meditsiini võimalusi. Seal, kus aga meditsiin käed üles tõstab, tegeleme haige hooldamise ja tema hädade leevendamisega,» selgitas Ennet.

101 krooni hoolitsuse eest

Haiglas on selleks võimalusi ja oskusi kindlasti enam kui omastel kodustes tingimustes. «Püüame teha kõik, et inimese allesjäänud elupäevad oleks võimalikult rõõmsad.» Näiteks saab hoolt kanda selle eest, et voodihaigel ei tekiks lamatisi, ravida külmetushaigusi ja võtta ära tema valud.

Kuna hospiits on nüüd tasuline ja iga seal viibitud päeva eest tuleb tasuda 101 krooni, siis kõik abivajajad kahjuks sinna ei jõua, ja paljud, kes jõuavad, jäävad hiljem haiglale võlgu. Osakond on haigeid täis, kasutusele on tulnud võtta lisavoodid.

MTÜ Inkotuba juures tegutseb nüüd ka omaste hooldajate tugirühm. Inkotoa tegevjuht Eha Topolev ütles, et sageli tuleb vajadus lähedase eest hoolt kanda inimestele täiesti ootamatult ja nad ei oska selles olukorras midagi peale hakata.

Täna teabepäev

Tugirühm korraldab teabepäevi ja võimaldab omaste hooldajail omavahel suhelda. Täna kell 13 ongi Tallinnas puuetega inimeste koja saalis Endla tn 56 loeng «Surm ja suremine – räägime elust!».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles