Ekspert: igapäevane suuvee kasutamine pole vajalik

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuigi suuveetootjad soovitavad antiseptilist suuvett kasutada igapäevaselt ja kaks korda päevas, möönab suuhügienist Julia Janpol, et tegelikult pole pidev suuvee kasutamine vajalik – piisab ka neljast kuurist aastas.


Hügienisti sõnul aitab sellest, kui iga kolme kuu tagant teha üks nädalane loputus­kuur. Väikesest 250-milliliitrisest pudelist jätkub umbes kuueks päevaks, kui seda kasutada regulaarselt kaks korda päevas 20 milliliitri kaupa.

Suuvesi hävitab nii hambakattu kui igemepõletikku tekitavaid baktereid. Kuna üldjuhul on vedelikul väga vänge maitse, võib sellega harjumiseks loputada esialgu suud lühemat aega, kui õpetuses ette nähtud.

Suuveepudelil on enamasti kirjas, et iga kord tuleks loputada 30 sekundit, ent suuvett kasutama hakates ei ole midagi hullu, kui näiteks esimesel paaril päeval loputada kümme, järgmistel 20 ja lõpuks juba 30 sekundit.

Janpoli sõnul võiks näiteks pärast hambakivi eemaldamist teha ühe loputuskuuri, kuna siis on hamba pind veidi karedam ja hambakatt kipub kergesti tekkima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles