Ülekaalulisus kimbutab enim vaesest perest pärit lapsi

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekaalulisus kasvab ka laste seas.
Ülekaalulisus kasvab ka laste seas. Foto: Reuters

Ajakirjas The European Journal of Public Health ilmunud uuringust selgus, et võrreldes oma eakaaslastega on vaesest perest pärit lastel  kolm korda suurem tõenäosus minna paksuks.

Uuringus osalesid viie kuni 11-aastased lapsed ning uuriti ka lapse kasvukeskkonda ning pere tervisekäitumist, näiteks kas ema suitsetas raseduse ajal, kui kaua imikut rinnaga toideti, kirjutab portaal MNT. Samuti võeti arvesse ka seda, kas ema oli ülekaaluline või rasvunud.

Uuringust tuli välja selge seos vaesuse ja ülekaalu vahel. Viiendaks eluaastaks olid vaesematest peredest lapsed kaks korda suurema tõenäosusega rasvunud kui  paremates sotsiaalmajanduslikes tingimustes kasvanud lapsed. Kui vaesest perest pärit laste seas oli rasvunuid viiendaks eluaastaks 6,6 protsenti ja paremal elujärjel peredest laste seas 3,5 protsenti, siis 11 eluaastaks oli see vahe märksa kasvanud. Vaesematest lastest olid ülekaalulised 7,9 protsenti ning jõukamatest peredest laste seas oli neid vaid 2,9.

Uuringus võeti arvesse ka füüsilist aktiivsust, sportimist või aktiivset tegevust koos vanematega, teleri vaatamist või arvutimängude aega, rattaga sõitmist ning uneaega. Ka olid vaatluse all toitumisharjumused, näiteks kas laps jättis hommikusöögi vahele või kui palju ta tarbis puuvilju või karastusjooke. Sportimine rohkem kui kolm korda nädalas ning varajane magamaminek, regulaarne puuviljade söömine olid seotud madalama kaaluga. Samas kui ema suitsetamine raseduse ajal ja ülekaal olid seostatavad suurema kaalunumbriga.

Kuigi uuringu valim oli arvestatav, tuleb selle tulemusi võtta teatava reservatsiooniga. Esiteks ei suutnud kasutatavad mudelid täielikult selgitada seoseid sissetulekute ebavõrdususega ja ülekaaluga, mõnigaid riskifaktoreid tuleks uurida järgnevates töödes. Teadlased ei suutnud välja tuua põhjuslikku seost lapse liigse kehakaalu ja pere sissetulekute vahel. Kolmandaks, arvesse võeti küll ema kehamassi indeksit, aga ei arvestatud geneetilist eelsoodumust.

Uuringus osales 20 000 perekonda Suurbritanniast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles