Munarakkude külmutamine on võimalik kahes kliinikus

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia

Lisaks Elite erakliinukule hakkas sel aastal pakkuma Tallinnas munarakkude külmutamist ka viljatusravikliinik Nova Vita, kes soovib sellega arendada eelkõige Eesti tervishoidu rahvusvahelises suunas.

Tallinnas tegutsev viljatusravikliinik Nova Vita pakub nüüdsest omanike vahetuse tõttu mitmeid uusi teenuseid ja protseduure, sealhulgas ka munarakkude külmutamist.

Nova Vita juht Merike Seer sõnas, et tõepoolest saavad inimesed viljatusravikliinikus munarakke külmutada ja neid säilitada. «See puudutab eelkõige neid inimesi, kel võivad olla terviseriskid või näiteks ees ootamas keemiaravi,» sõnas Seer.

Ta lisas, et nõudlust otseselt sellisele teenusele palju ei ole. «On tulnud vaid üksikud sooviavaldajad, kuid neid patsiente, kes seda otseselt vajavad, ei saagi olema palju,» märkis Seer.

Seer mainis, et teine suund on doonormunarakudde külmutamine. «Nende järele on nõudlus iga aasta suurenemas ning eelkõige puudutab see just välismaalasi,» lausus Seer ja lisas, et selle võimaluse pakkumisega loodame ka rohkem leida välispatsiente

Hinnad Nova Vita viljatusravikliinikus
Säilitamise hind on 0.64 eur/ ööpäev
Seemnerakkude külmutamine on praegu 160 eur

*Külmutamise ja sulatamise hinnad on veel lahtised.
*Munarakkude külmutamine tuleb  kindlasti kallim, kuid testitakse veel lahuseid ja vahendeid ning hinnad pole paigas. Külmutamine on ühekordne makse.

Esimene kliinik, mis hakkas munarakke külmutama, on Tartu tegutsev Elite erakliinik, mis on seda võimalust pakkunud juba kaks aastat. Munarakkude külmutamine võib olla mitmel erineval põhjusel kasulik naistele, kes soovivad oma viljakust tulevikuks säilitada, seisab Elite kliinik koduleheküljel. Nimelt, naised, kes tahavad või peavad lapsesaamist edasi lükkama õpingute, karjääri või muudel isiklikel eesmärkidel.

On teada, et viljakus väheneb vanusega, seega munarakkude külmutamine varases viljakas eas annab parima võimaluse tulevikus lapsi saada. Erinevalt munasarjadest ja munarakkudest emakas ei vanane ning on võimeline rasedust hästi kandma ka vanuses 40-50 aaastat.

Samuti need naised, kellel on diagnoositud vähk. Munarakkude külmutamine annab võimaluse säilitada oma munarakke enne operatsiooni, kemoteraapiat või kiiritust.

Enamik nendest protseduuridest hävitavad munarakud või põhjustavad viljatust. On ka juhtumeid, kus leidub elujõulisi munarakke ka peale ravi, viljakuse säilitamise võimalused sõltuvad vanusest, vähiliigist ja raviplaanist.

Naised, kelle suguvõsas on esinenud varajast menopausi. Mõned varajase menopausi vormid on kanduvad geneetiliselt edasi. Munarakkude külmutamine annab võimaluse säilitada munarakke enne, kui need on otsakorral. On teaduslikult tõestatud, et pikaajaline külmutatud munarakkude säilitamine ei vähenda nende kvaliteeti.

Eesti seaduse järgi võib munarakke külmutada ja säilitada külmutatuna üksnes kunstlikku viljastamist korraldav eriarstiabi osutaja. Külmutatud munarakkude säilitamise periood ei ole seadusega ajaliselt määratud ega piiratud.

Rasestumise tõenäosus külmutatud munarakkudega sõltub naise vanusest hetkel, kui ta oma munarakud külmutas, mitte sellest, mis vanuses ta soovib neid külmutatud munarakke hiljem kasutada.

Kui naine oli munarakkude külmutamise hetkel vanem kui 38 a, siis on tema rasestumise tõenäosus madalam kui noorematel naistel.

Ei ole teada, kas üle 40-aastaste naiste munarakud reageerivad külmutamisele samamoodi kui 40 aasta või nooremate naiste munarakud.

Hinnad Elite erakliinikus

Hind retsipiendile vanuses kuni 41 a, kellel on Eesti haigekassa kindlustus: 800 eur

Hind retsipiendile, kellel puudub Eesti haigekassa kindlustus: 1400 eur

*Pakett sisaldab munarakkude võtmist, külmutamist ja säilitamist kaheks aastaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles