E-sigaretid sisaldavad ohtlikke kemikaale

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-sigarettide suitsetamine võib olla ohtlik
E-sigarettide suitsetamine võib olla ohtlik Foto: NEIL HALL/Reuters

Elektrooniliste sigarettide tootjad väidavad, et need on traditsioonilistest tubakatoodetest palju ohutumad, kuid teisipäeval ilmunud Harvardi Ülikooli uuringust selgub, et see ei pruugi alati tõsi olla.

E-sigarettide tõmbamist eriti ahvatlevaks muutvad maitseained sisaldavad kemikaale, mis võivad tõsiselt kopse kahjustada, vahendab NBC News. Kõige sagemini leidub neis diatsetüüli – kemikaali, mida süüdistatakse nn «popkorni kopsude» põhjustamises. See on tõsine kopsuhaigus, mis sai kuulsaks, kui sellesse haigestusid töölised mikrolaineahjus soojendatava popkorni pakendamise tehastes. Tegemist on haruldase, kuid invaliidistava haigusega, mis põhjustab köha ja aja jooksul üha tõsisemaks muutuvaid hingamisraskusi.

«Valisime 51 sorti noorte seas populaarset maitsestatud e-sigaretti, mida müüvad juhtivad tootjad,» kirjutasid uurija Joseph Allen ja tema kolleegid ajakirjas Environmental Health Perspectives avaldatud raportis. 47st testitud maitseainest leiti vähemalt üks kemikaal. Lubatust suurem diatsetüüli sisaldus oli 39 maitseaines.

Paljudest maitseainetest leiti ka 2,3-pentanediooni ehk atsetüülpropionüüli ja atsetooni. Esimesel tehti rottidega tehtud katsetes kindlaks kopse ja aju kahjustav toime. Nii nagu diatsetüüli, seostatakse ka atsetooni «popkorni kopsudega». Seetõttu on mikrolaineahjus soojendatava popkorni neli suuremat tootjat loobunud vastavate kemikaalide kasutamisest oma toodetes.

Ameerika Südameassotsiatsiooni (American Heart Association) pressiesindaja ja USAs asuva Emory ülikooli südamespetsialist dr Gina Lundbergi sõnul on seetõttu murettekitav, et neid aineid kasutatakse e-sigarettides. «Bronchiolitis obliterans on õudne haigus, mida keegi endale ei sooviks,» ütles Lundberg, kes ei olnud uuringuga otseselt seotud. Teised uuringud on näidanud, et e-sigarettides võib olla ka formaldehüüdi (sipelghapet).

Lindberg väljendas üllatust selle üle, kui palju 45–55-aastasi inimesi e-sigarette tõmbab. Ta on küll nõus, et e-sigaretid aitavad tubaka suitsetamisest loobuda, kuid tema sõnul jätkavad paljud patsiendid pärast sellest kombest loobumist e-sigarettide suitsetamist ja kasutavad sageli nikotiini sisaldavaid sorte.

USA toidu- ja ravimiamet kavandab e-sigarettide müügi reguleerimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles