Tamro Baltics: apteegivaldkonda võib ähvardada kaos

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tamro kardab kaost apteegivaldkonnas.
Tamro kardab kaost apteegivaldkonnas. Foto: Benu Apteek

Ravimite kaubanduskontserni Tamro Baltics hinnangul tuleb konkurentsiametilt karmi hinnangu saanud apteegituru regulatsioon taas valitsuses ja riigikogus lauale tõsta, sest vastasel juhul ähvardab apteegivaldkonda kaos. 

Tamro toetab eelmisel nädalal konkurentsiametist valdkonna eest vastutavatele ministritele saadetud märgukirja, milles amet toob välja olulised puudujäägid mullu riigikogu kehtestatud apteegituru regulatsioonis ning selle elluviimises, teatas Tamro.  

«Mõistame, et apteegituru regulatsioon on riigikogu ja sotsiaalministeeriumi jaoks kui kuum kartul, sest siin puuduvad lihtsad lahendused, kuid pea liiva alla peitmine ei lahenda vastuolusid, mis on juba täna esil ja muutuvad põletavaks juba nelja aasta pärast, kui regulatsioon jõustub. Nõustume konkurentsiameti arvamusega, et seaduse jõustumise korral kaasnevad tagajärjed on nii tarbijatele ja ravimite kättesaadavusele kahjulikud,» lausus Tamro Baltics juhatuse esimees Leon Jankelevitsh. 

Tamro on nõus konkurentsiameti hinnanguga, et  apteegituru regulatsioon pärsib ausat konkurentsi, sest hetkel kehtiva seaduse kohaselt peab 2020. aastaks ligi pool täna tegutsevatest apteekidest omanikku vahetama. Samal ajal puudub riigil Tamro hinnangul igasugune plaan,  kuidas seda seaduse jõul või toetuste ja soodustuste abil teha.

Jankelevitsh kutsub seadusandjaid üles tühistama tema sõnul ebamõistikud ja tarbijatele kahjulikud piirangud ning asuma välja töötama põhimõtted, mis väldiksid kaost apteegisektoris, tagaksid inimestele stabiilse ravimite kättesaadavuse ja lubaksid kõigil ausalt konkureerida. «Ma olen sügavalt veendunud, et kõik Eesti proviisorid ja farmatseudid tegutsevad patsiendile parima abi andmise huvides sõltumata sellest, millises apteegis nad töötavad. See ongi ainuvõimalik viis konkurentsis ellu jääda,» lisas Jankelevitsh.

Konkurentsiamet saatis eelmisel nädalal sotsiaalministeeriumile, justiitsministeeriumile ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile kirja, milles kritiseerib teravalt eelmisel aastal riigikogus vastu võetud ravimiseaduse muudatusi, mille kohaselt saavad alates 2020. aastast apteegi omanikuks olla vaid proviisorid ning omanikeringi ei tohi kuuluda ravimite hulgimüügifirmad.

Konkurentsiamet leiab, et piirangu senisel kujul kehtima jäämisel võivad nii tarbijatele, apteegiteenuse osutajatele kui ka teenuse kättesaadavusele kaasneda senisega võrreldes hoopis kahjulikumad tagajärjed.

Tamro Baltics on 25-s Euroopa riigis tegutseva ravimikaubanduskontserni PHOENIX Group kuuluv ettevõtte. Sama kontserni kaubamärk on BENU apteek, mille nime all tegutseb ligi 900 apteeki kümnes riigis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles