Personaalmeditsiin sai eestlaste algatusel rahvusvahelise konsortsiumi

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vähiravi on üks võimalikke personaalmeditsiini valdkondi Eestis.
Vähiravi on üks võimalikke personaalmeditsiini valdkondi Eestis. Foto: SCANPIX

Tervisetehnoloogiate Arenduskeskus (Tervise TAK) lõi rahvusvahelise konsortsiumi personaalmeditsiini toodete ja teenuste arendamiseks.

Tervise TAK on valmistanud alates möödunud aastast ette personaalmeditsiini projekti, mille tulemusel loodetakse arendada uusi geeni- ja terviseandmete kooskasutamisel põhinevaid rakendusi, vahendab asutus.

Projekti esimene alamprojekt «Kliiniliselt ja majanduslikult põhjendatud personaalmeditsiini toodete ja teenuste arendamise tingimuste hindamine» viiakse läbi järgneva kuue kuu jooksul ning see lõppeb aprillis 2016. Projekti tulemusel kirjeldatakse tooted, mida soovitakse turuküpseks arendada ning lepitakse kokku tingimused järgnevates uuringutes osalemiseks.

Et tagada arenduse kliiniline põhjendatus ja rakendatavus igapäevases haiguste ennetus ja raviprotsessis, kaasatakse Tervise TAK-i kliinilisse ekspertgruppi mitme eriala arstid Eestist ja edaspidi ka välismaalt. «Soovime kasutada Eesti edumaad, mille aluseks on võimekus tuua erinevatest andmekogudest kokku geeni- ja terviseandmed ning neid koos uurida,» sõnas Tervise TAK-i juht professor Andres Salumets

Projekti finantseeritakse Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse ja konsortsiumi partnerite poolt. Projekti läbiviimiseks loodi konsortsium kuhu kuuluvad lisaks Tervise TAK-ile teaduspartnerid Tartu ülikooli Eesti geenivaramu, Tallinna tehnikaülikooli e-Med Labor ning ettevõtluspartnerid BioEximi Eestist, Duodecim Medical Publishing ja Medisapiens Soomest ning Coimbra Genomics Portugalist.

Tervise TAK on teadusuuringutele ja tootearendusele keskendunud Tartus asuv biotehnoloogiafirma, mille peamisteks tegevusvaldkondadeks on personaalmeditsiin, ravimiarendus ja reproduktiivmeditsiin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles