Aasta arstiks valiti Ameerikast tagasi tulnud tohter

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna valiti aasta arstiks Põhja-Eesti Regionaalhaigla traumakirurg ja Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-konsultant Peep Talving.

Sel aastal avalikkuse tähelepanu äratanud traumakirurg Peep Talving tuli Ameerikast Eestisse tagasi üle-eelmisel aastal. Tal ei ole Eestis mitte üksnes ohtralt tänulikke patsiente, vaid ka hulk üliõpilasi ja residente, kes teavad temast palju positiivset rääkida.

«Talvingu Eestisse tagasi tulemist iseloomustada kolme sõnaga: tulin, nägin, võitsin!» ütles Põhja-Eesti Regionaalhaigla juht Tõnis Allik. Tema sõnul peaksid kohalikud arstid Talvingu avasüli vastu võtma. Allik lisas, et haigla juhtkonnal ja arstidel on tunnustuse üle väga hea meel ja et see näitab, et haiglas on palju suurepäraseid arste ja väärikaid patsiente. Talvingu teised kolleegid lisasid, et «oligi juba aeg see auhind jälle Põhja-Eesti Regionaalhaiglasse tagasi tuua».

Talvingu eriliste saavutustena tõstsid nii žürii kui ka kolleegid esile kõigile traumahaigetega tegelevatele arstidele mõeldud Ameerika Kirurgide Liidu väljatöötatud täiendkoolitusprogrammi ATLS (Advanced Trauma Life Support) toomist Eestisse, Eestis ainulaadse erakorralise kirurgia keskuse asutamist Põhja-Eesti Regionaalhaiglas ja erakorralise kirurgia ja trauma teadusprofiil loomist nii Tallinnas kui ka Tartus tehtud teadustöö käigus. Erakorralise kirurgia keskuses on Põhja-Eesti Regionaalhaigla juhtkonna sõnul abi saanud juba peaaegu 0,1% Eesti elanikkonnast.

Küsimuse peale, kas otsuse põhjuseks võiks olla avalikkuse tähelepanu vastas žüriisse kuulunud Evelin Ilves eitavalt. «Kõikidel headel arstidel on erakorralisi patsiente,» ütles Ilves. «Põhjus on selles, et dr Talving on täiesti erakorraline arst, kes on töötanud maailma suurimates traumakeskustes ja tulnud tagasi Eestisse,» lausus Ilves. Tema sõnul on suurepärane, et Talving tahab Eestile tagasi anda seda, mida ta on siit kord saanud.

Talving ise loodab, et tunnustuse põhjus on kombinatsioon patsientide heast hinnangust ja avalikkuse tähelepanust. «Just patsientide tänu on minu jaoks kõige tähtsam. Meedia tähelepanu on olnud meie jaoks pigem nagu üks latern, mis on aidanud valgust heita meie valdkonnale,» ütles Talving.

Kuid millal tekkis Talvingul huvi meditsiini vastu? « Mina olen arstide laps. Keskkooli alguses võib-olla. Kõik need öised telefonikõned emale ja isale panid mõtlema, et tegemist võib olla päris põneva valdkonnaga,» sõnas Talving. «Mind hakkas huvitama, et mis seal teisel pool on, millega nad tegelevad. Siis läksin ülikooli ja nii ta läkski.»

Talvingu sõnul on teda innustanud ka paljud tema eriala inimesed. Kaks kõige olulisemat neist on kadunud dr Warren Wetzel New Yorgist, kes tegi Talvingust tema sõnul traumakirurgi ja kuulus traumakirurg Demetrios Demetriades Los Angelesest.

Kolleegid hindavad Talvingut kõrgelt: «Talvingul on ilmselt kõik heale kolleegile vajalikud omadused: professionaalsus, kollegiaalsus, inimlikkus, pedagoogilikkus, head juhtimisoskused ja järjekindlus,» iseloomustab Talvingut Põhja-Tallinna Regionaalhaigla II intensiivravi osakonna juhataja Indrek Rätsep, kelle sõnul on kolleegidel «Peep Talvinguga oma lilleside olemas» juba sellest ajast, mil Talving oli veel USAs. Eriti hindavad nad tema sõnul Talvingu valmidust kodumaa meditsiini panustada.

Üliõpilaste ja residentide sõnul on Talving küll nõudlik, kuid toetab ka igati oma juhendatavaid. «Talving on väga toetav ega jäta oma üliõpilasi kunagi hätta,» ütles resident Sandra Teppo. Küsimuse peale, kas professor Talvinguga nalja ka saab, naeravad residendid ja ütlevad, et ikka saab. «Talvingu teebki  eriliseks see, et ta ei ole niisama kuiv õppejõud, vaid oskab aine ikka huvitavaks kah teha,» lausus resident Erast-Henri Noor.

Auhinnatseremoonial osales ka jala kaotanud Edgar Savisaar, kes avaldas Talvingule tänu elu päästmise eest. «Ma olen väga uhke, et saan Teie kätt suruda,» ütles Savisaar. Savisaare sõnul on ta Talvingule ka varem alt ülesse vaadanud, kuid nüüd on austus Talvingu ees veelgi kasvanud.

Dr. Talving alustas arstiteaduse õpinguid Tartu Ülikoolis ning jätkas Rootsis Karolinska Instituudis. Seejärel viis töö dr. Talvingu New Yorki Bronx Municipal Hospitali ning Groote Schuur Hospitali Kaplinnas Lõuna-Aafrikas. Dr. Talving kaitses doktorikraadi Karolinska Instituudis 2006, tegi Kaplinnas traumakirurgia profileeritud koolituse ja töötas Karolinska ülikoolihaigla erakorralise kirurgia keskuses kuni 2008. aastani. Enne Eestisse naasmist 2013. aastal töötas dr. Talving Los Angelese Maakonna ja Lõuna-Kalifornia Ülikooli Haigla traumakirurgide meeskonnas traumakirurgi ja õppejõuna.

Aasta arsti valisid portaali www.arst.ee lugejad ning žürii, mille koosseisu kuulusid Evelin Ilves, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Kardioloogiakeskuse teadusjuht professor Margus Viigimaa ja Eesti Tervise Fondi juhataja dr. Eero Merilind.

Eesti tervise fond tegutseb 2007. aastast ja selle eesmärk on eesti rahva tervise areng, aktiivse eluea pikenemine, tervislike eluviiside propageerimine ning terviseteabe jagamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles