Uus dieediuuring paljastab: Millal teised kaalukaotust märkavad?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskmiselt peab alla võtma neli kilo, enne kui teised seda märkavad.
Keskmiselt peab alla võtma neli kilo, enne kui teised seda märkavad. Foto: Gareth Fuller/PA Wire/PA Images

Tegite iga nädal trenni, lugesite kaloreid ja võtsite ka tegelikult alla, kuid keegi ei märka seda! Kas tuleb tuttav ette? Uus dieediuuring näitab, kunas teised märkavad, et olete alla võtnud.

Kanadas asuva Toronto ülikooli teadlased uurisid, kui palju peab inimene alla võtma, et teised seda märkaksid, kirjutab ajaleht Bild, tsiteerides USA-s ilmuvat erialaajakirja «Social Psychological and Personality Science».

Toronto ülikooli teadlased näitasid katses osalenutele järk-järgult muutuvaid pilte. Fotodel olevad inimesed olid 20–40-aastased ja piltidel muutus nende kehamassi indeks 18,5-lt (tugev alakaal) 30-ni (tugev ülekaal). Katses osalejad pidid hindama muutuste suurust.

Uuringu tulemuste kohaselt tuleb selleks, et teised seda märkaksid, alla võtta umbes neli kilo. See kehtib nii meeste kui ka naiste puhul.

Selleks, et atraktiivne välja näha, peavad ülekaalulised mehed keskmiselt palju rohkem kilosid kaotama kui pisut volüümikamad naised. Uuringu läbi viinud teadlaste juhi Nicholas Rul sõnul peavad naised alla võtma 6,3 ja mehed vähemalt 8,1 kilo.

Kuid miks valisid teadlased näo alla võetud kilode indikaatoriks? «Nägu annab palju märke meie tervise kohta. Näo rasvasisalduse tõusu seostatakse kohe haige veresoonkonna ja nõrga immuunsüsteemiga,» ütles Rule.

Uurimistöö tulemustega soovivad teadlased motiveerida ülekaalulisi oma eesmärgile kindlaks jääma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles