Evelin Ilves: koolitoidus saaks kokku hoida suhkru arvelt

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelin Ilves
Evelin Ilves Foto: Karli Saul

Evelin Ilves leiab, et rahanappuse korral saaks koolitoidus kokku hoida suhkru arvelt ning koolis ei peaks söögiks pakkuma ka saiakesi, küll aga soovitab ta tublisti panustada köögiviljadesse ja kohalikku hooajalisse toorainesse.

Tallinna Prantsuse Lütseumi 11a klassi õpilane Tristan Rebane saatis septembris Evelin Ilvesele avaliku pöördumise, milles palus esileedil hakata Eesti tervisliku koolitoidu patrooniks.

Rebane rääkis ETV saates «Terevisioon», et kartul ja hakklihakaste pole õige koolitoit ning selle asemel võiks pakkuda midagi toitvamat ja tervislikumat. Tema sõnul on õpilastel kõht koolipäeva lõpuks tühi ning vaim nõrk. Kuna paljud käivad ka trennis, siis võiks Rebase arvates koolis suisa kaks korda süüa.

Evelin Ilvese hinnangul võib ka hakklihakaste ja kartul olla maitsev ja tervislik ning see oleneb, millisest toorainest ja kuidas toit on valmistatud. Ilvese sõnul on temalt küsitud, kuidas on võimalik teha nii õudset hakklihakastet nagu koolides pakutakse. Naise arvates võib probleem olla selles, et ei kasutata korralikku lihast valmistatud hakkliha, vaid mingit segu.

Ilves arvas, et kui lastel läheb kõht tühjaks, siis probleem ei ole selles, et süüa on liiga vähe või seda antakse liiga vähe kordi päevas. «Kui söök on täisväärtuslik, siis sellest ei lähe kõht kiiresti tühjaks,» märkis ta.

«Kui sulle antakse mingiks plödiks keedetud makarone, siis sellest läheb kõht tühjaks kümne minuti pärast, isegi kui sa sööd seda ära terve kilo,» lisas Ilves.

Tema sõnul on kõikjal maailmas jõutud tõdemuseni, et rohkem tuleb pakkuda köögivilju ja kohalikku hooajalist toorainet. Tema sõnul on Eestis vähemalt kümme kohalikku köögivilja ja köögiviljatoite võiks teha kas või iga päev, selle asemel et pakkuda makarone.

Evelin Ilvese sõnul on koolijuhid talle rääkinud, et koolikokkasid on raske motiveerida. Ta toonitas, et palk pole ainus motiveerija, vaid väga olulised on ka tähelepanu ja tunnustus.

Ilves hinnangul saaks 12-kroonise tooraine hinna juures kokku hoida näiteks suhkru arvelt, mida kasutatakse liiga palju. Samuti ei peaks tema sõnul koolis pakkuma transrasvade peal ja tundmatu väärtusega jahust tehtud saiakesi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles