Riigikogu leidis üle öö haigetele lastele raha

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Insuliin on diabeetikutele eluks vajalik ravim.
Insuliin on diabeetikutele eluks vajalik ravim. Foto: Reed Saxon/AP

Riigikogu otsustas, et  diabeeti põdevate laste raviks eraldatakse tuleval aastal kavandatust rohkem raha, kuid lisasumma katab vaid osa kuludest.

«Eesti Laste ja Noorte diabeediühing taotles riigilt insuliinipumpade ja nende kasutamiseks vajalike tarvikute hüvitamiseks lastele ja noortele kokku 360 000 euro suurust toetust. Riigikogu rahuldas taotluse 75 000 euro ulatuses,» ütles Piret Loomets Eesti Laste ja Noorte Diabeedi Ühingust.

Selleks, et tagada kõigile 1.tüüpi diabeeti põdevatele lastele ja noortele kaasaegsed  ravivõimalused, oleks Loometsa hinnangul tarvis kogu taotletud summat. «Sensoriga insuliinipumba komplekt maksab 2400 eurot, millest Haigekassa hüvitab ligi 1000 eurot, ülejäänu tuleb perel endal leida ning see on väga paljudele takistuseks pumba soetamisel,» ütles Loomets.

Glükoosisensorid, mis võimaldavad pidevat veresuhkru taseme jälgimist ja mille kasutamisel peab laps ühes päevas keskmiselt kümne veresuhkru mõõtmise asemel tegema ainult kaks torget sõrmeotsa, maksavad 180 eurot kuus. Sellest hüvitab üle 5-aastastele lastele Haigekassa 40 eurot, alla 5-aastased saavad Haigekassalt 90%-lise toetuse. Üle 18-aastastele Haigekassa enam pumbaravi ei toeta ja tarvikute ostmine jääb täielikult noore enda rahastada.

Eestis põeb 1. tüüpi diabeeti pisut üle 600 alla 18-aastast last. Otsuse neile Eesti Laste ja Noorte Diabeedi Ühingu palvel 2016. aasta eelarvest diabeeditarvikute jaoks raha eraldada tegi riigikogu rahanduskomisjoni ettepanekul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles