Kuidas aidata joobes sõpra või last?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Aastavahetuse peomöllus tasuks teada, kuidas aidata alkoholimürgituse saanud last või kuidas käituda joobes sõbraga nii, et see ei lämbuks.

Terviseameti mürgistuste infoliin 16 662 sai möödunud jõulupühade ajal kokku üle 20 telefonikõne, kirjutab amet oma kodulehel. Lisaks eespool mainitud mürgitusjuhtudele pöörduti ühel juhul terviseameti poole ka narkootikumide üledoosi tõttu.

Enamik helistajatest olid mürgistusteabekeskuse juhi Maarja Pae sõnul tavakodanikud ja kõikidel juhtudel piisas telefoniteel juhiste andmisest edasi tegutsemiseks. Osa kõnedest tuli kiirabitöötajatelt või arstidelt, kes soovisid nõustamist täpsema ravi osas.

Alkohol ja lapsed

Aastavahetusega seotud pühade eel on üks suur probleem alkohol, selle liigne ja ületarbimine ning sageli satuvad ohtu ka lapsed. Lastel võib ka väike kogus alkoholi põhjustada raske mürgistuse. Terviseamet soovitab olla laste suhtes tähelepanelik ning koristada peale pidustusi kindlasti laualt ära joogid. Hoolitseda tuleks ka selle eest, et nähtavasse kohta ei jääks sigarette ega muid nikotiini sisaldavaid tooteid.

Vanemal tasub pidada meeles, et laste jaoks ohtlikus koguses alkoholi võivad sisalda ka mitmed hooldusvahendid nagu suuhooldusvedelikud, näopuhastus- ja  juuksehooldusvahendid ning käte desinfitseerijad.

Kui laps on alla neelanud alkoholi, tuleks esimesel võimalusel helistada mürgistuste infoliinile 16 662. Oluline on teada ja edasi öelda, mis tootega oli tegemist, kui palju on seda joodud, millal see juhtus, milline on jooja vanus ja kehakaal ning esmased sümptomid.

Vastavalt saadud infole antakse nõu esmaste esmaabivõtete kohta.  

Ära lase selili magada

Lisaks lastega juhtuvatele õnnetustele sagenevad pühade ajal ka täiskasvanute alkoholimürgistuste hulk. Halvima ärahoidmiseks jälgige oma lähedasi ja järgige terviseameti soovitusi: ära jäta märkimisväärses alkohoolses joobes sõpra järelevalveta ning jälgi et ta ei jääks magama külili asendis. Selili magades suureneb tunduvalt omaenese oksemassidesse lämbuse oht.

Terviseamet lisab, et ei tasu tarbida tundmatu päritoluga alkoholi ning juua baarides alkoholi, mida ei ole originaalpakendis avatud enda silme all. Suureks riskiks võib kujuneda ka joomine laua peale jäetud klaasist. Samuti soovitab amet püüda depressiivsele lähedasele tuge pakkuda, mitte teda üksi jätta.

Mürgistuste infoliinile 16 662 helistamine on anonüümne ning kohaliku kõne hinnaga, kõnedele vastatakse ööpäevaringselt. Mürgistusteabekeskuses töötavad pikaajalise töökogemusega ja kliinilise toksikoloogia erikoolituse läbinud õed ja arstid, kõnedele vastatakse nii eesti- kui ka vene keeles. Keskuse eesmärk on haigestumiste, tervisekahjustuste ja suremuse vähendamine ägedate mürgistusjuhtumite korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles