Üliodav narkootikum flakka ajab ameeriklasi paanikasse

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Flakka ehk alfa-PVP
Flakka ehk alfa-PVP Foto: Reuters

Ameerikas tänavatel flakkaks ja meedikute seas «viie dollari hulluseks» ja «saatana narkootikum» kutsutud Hiinast pärit sünteetiline kristalne aine möllab Lõuna-Floridas, kuid Eestist seda ainet veel leitud ei ole.

See narkootikum on odav, hullukstegev, sõltuvust tekitav ja hirmutav, kirjutab NBC News. Üheainsa doosi suitsetamisest, allaneelamisest või ninna tõmbamisest piisab, et anda tarvitajale tugev, kuid mööduv nahalööve või muuta ta paranoiliseks ja üleinimlikult tugevaks zombiks.

Põhja prefektuuri sõnul seda ainet Eestist õnneks veel avastatud ei ole. Kuna siiani pole põhja prefektuur veel ühtegi otseselt flakkaga seostatavat kuriteojuhtumit registreerinud, siis ei ole põhjust ka arvata, et see narkootikum võiks Eestis hüppeliselt levima hakata.

Floridas hakkas see «viie dollari hullus» tohutu kiirusega levima veidi rohkem kui aasta eest ja nüüd on selle tarvitamise tagajärjel surnud juba 60 inimest. Florida haiglatesse saabub päevas kümneid flakkat kasutanud patsiente ja mõnel ööl on pool politseisse tehtud kõnedest seotud flakkaga. 

Floridas tegeleb flakkaga eraldi politseiüksus ja selle narkootikumi leviku takistamiseks on loodud eriüksus. Olukord on Ameerika ametnike sõnul plahvatusohtlik ja sellega tuleb tegeleda kohe. Flakka levikut peetakse Floridas kõige hullemaks narkootikumidega seotud kriisiks alates 1980. aastatest, mil tänavatel jooksid paljad kokaiini tarvitajad, kes sidusid end vahel näiteks ka aedade külge ja muutsid tänavapildi õudusunenäoks.

Floridas asuva Fort Lauderdale’i linna tuletõrjeülem Mike Salzano ütleb, et flakka põhjustab hullumist. Töö käigus külastas ta näiteks naist, kes soovis, et tema maja juurest viidaks minema flakkat tarvitav mees. Naise sõnul hakkas viimane flakka mõjul prügi ja kõike muud kättesaadavat sööma ja «maandus» siis tema aias.

Selle narkootikumiga näib igal Florida pääseameti töötajal olevat rääkida mõni õuduslugu. Üks mees tahtis näiteks politseijaoskonna ust sisse lüüa, teine ujus jällegi paljalt jões ja ronis siis palava hommikupäikese käes üles ligikaudu 46 meetri kõrgusele sillale.

37-aastane Stephanie, kirjeldas, et pärast flakka tarvitamist järgnes kiirelt möödunud eufooriahoole meeletu hirm. Ta hakkas nägemusi nägema ja pistis jooksma, arvates et teda jälitatakse. Tema kehatemperatuur kasvas järsult ja ta rebis seljast mõned riided ja hüppas kolmekordse maja kõrguselt sillalt alla vette.

«Ma mäletan ainult, et olin vees ja mulle tundus, et suudan vee all hingata,» ütles naine. Ta ei mäleta, kuidas ta välja sai, kuid lõpuks jõudis ta kiirabiarsti juurde ja seejärel psühhiaatri kabinetti. Flakka tarvitamisest tekkisid tal püsivad paranoiad, mille vältimiseks tuleb naisel nüüd ravimeid võtta.

Ühe doosi narkootikumi võib USA-s kätte saada kõigest 5 dollari eest, kuid diilerid teenivad sellega suuri summasid. «See on praegu narkodiilerite Silicon Valley,» ütles Robert Hutchinson Miami kriminaalpolitseist. Tema sõnul võib üks kilo flakkat tänavalt ostes maksta kuni 50 000 USA dollarit. Diilerite näol on Hutchinsoni hinnangul tegemist inimestega, kellel on raha ja «äriidee». Sellesse «äriplaani» on mõnel pool kaasatud isegi lapsed, kellele tehakse abi eest kingitusi. 

Flakka on katinoonide hulka kuuluv sünteetiline aine, mida nimetatakse farmaatsias ka alfa-PVCks. Flakkat on võimalik pulbriks jahvatada ja seda segatakse vahel ka selle odava hinna tõttu teiste narkootikumide hulka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles