Perearstide Selts: Sotsiaalministeeriumi määrus külvab segadust

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearstid soovivad tegeleda ravimise, mitte sotsiaaltööga.
Perearstid soovivad tegeleda ravimise, mitte sotsiaaltööga. Foto: Lynne Cameron/PA Wire/PA Images

Kui varem on sotsiaalministeeriumi uue aasta kavade suhtes rahulolematust väljendanud südamearstid, siis nüüd on pahased ka perearstid.

Sotsiaalministeerium on kinnitanud määruse muudatuse, mis kohustab perearste alates 1. jaanuarist väljastama detailsete ISO-koodidega abivahendite tõendeid, teatas Eesti Perearstide Selts. Eesti Perearstide Liidu sõnul ei kavatse perearstid nimetatud tõendeid homsest väljastama hakata, sest see tegevus kuulub sotsiaaltöö valdkonda.

«Abivahendite tõendite väljastamine ei ole arsti töö,» selgitab Perearstide Seltsi juht dr Diana Ingerainen. «Tegemist on patsientide raviks ja ennetustööks mõeldud aja väärkasutusega. Elukauge määruse järgimine tähendaks seda, et patsientide terviseprobleemide lahendamiseks jääb veelgi vähem aega ja seda me lubada ei saa.»

Perearstid ei kavatse määrust täitma hakata, sest nende sõnul ei ole tervishoiukorralduslikult otstarbekas, et perearste soovitakse nüüd sundida tegelema ka sotsiaaltööga. Perearstide selts on seisukohal, et tõendite väljastamisega peaksid tegelema sotsiaaltöötajad ning  arstide prioriteediks on jätkuvalt ennetustöö ning nõustamine.

Eesti Perearstide Selts esitas käesoleva aasta 9. septembril kirjalikud seisukohad määruse kohta, kus rõhutatakse, et perearstide töö ei ole mitte ISO-koodide ja abivahendite täpsete nimetuste päheõppimine, vaid inimeste ravimine.

Peale selle viitas perearstide selts oma kirjalikus seisukohavõtus ka määruseabivahendite loetelus olevatele vastuoludele. Peamiseks sisulisek probleemiks peale perearstidele lisakohustuste panemise on perearstide sõnul see, et osa abivahendeid, mida vajaksid kõik vastavate terviseprobleemidega inimesed, on ette nähtud vaid raske ja keskmise haigestumise korral.

Kuna Perearstide Selts ei ole sotsiaalministeeriumilt enda sõnul vaatamata korduvatele pöördumistele vastust saanud, siis soovitavad perearstid pöörduda 1. jaanuarist kõnealuste tõendite väljastamisega seoses sotsiaalministeeriumi poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles