Hiljutine uuring näitab, et inimesed tellivad tüsedatelt kelneritelt rohkem söögi- ja joogipoolist kui sihvakatelt teenindajatelt.
Tüsedatelt kelneritelt tellitakse rohkem sööki
Saksamaal asuva Jena ülikooli ja New Yorgi Cornelli ülikooli hiljutisest uuringust selgub, et tõenäosus vajalikust rohkem süüa ja juua tellida kasvab kelneri kehakaaluga, kirjutab ajaleht Bild.
Sellele nähtusele said jälile teadlased Tim Döring ja Brian Wansink, kes küsitlesid oma uuringus 60 restoranis 497 inimest, et uurida, missugune seos on kelneri tüseduse ja tellitud toidu vahel.
Töö tulemus on konkreetne: Mida suurema kehamassiindeksiga on kelner, seda rohkem tellivad kliendid restoranis söögi- ja joogipoolist. Seega kipuvad inimesed just tüsedatelt kelneritelt rohkem söögi- ja joogipoolist tellima kui nälja- ja janutunne seda nõuaksid.
Kui kelneri kehamassi indeks on üle 25 (tugev ülekaal), siis on tõenäosus, et kliendid tellivad ka magustoidu, koguni neli korda kõrgem kui kleenukese teenindaja korral. 17, 65 protsenti uuringus osalejatest tellis sel juhul ka rohkem alkoholi.
Uurijad selgitavad tulemust sellega, et kelneri figuur on sotsiaalseks normiks, mistõttu tüsedalt kelnerilt toitu telliv klient ei mõtle nii väga oma enda kehakaalule. Südametunnistuse piinad muutuvad siis väiksemaks ja tellimus suuremaks.