Kas liigne D-vitamiin paneb ninuli kukkuma?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
D-vitamiini tarbimine väga suurtes kogustes ei pruugi aidata kukkumise vastu.
D-vitamiini tarbimine väga suurtes kogustes ei pruugi aidata kukkumise vastu. Foto: Elmo Riig / Sakala

Hiljutisest uuringust selgub, et D-vitamiini võtmine väga suurtes kogustes ei paranda tõenäoliselt eakate patsientide jalgade tööd, vaid võib hoopis suurendada riski pikali kukkuda.

D-vitamiini vaegust on viimasel ajal sageli seostatud halva füüsilise vormiga ja eelkõige just eakaid inimesi vaevab sageli jalgade kehv toimimine, kuid D-vitamiini võtmine väga suurtes kogustes ei pruugi selle häda vastu aidata, vaid võib hoopis suurendada ninulikukkumise riski, kirjutab Medical News Today.

Ühiskonna vananemisega seoses on teadlased üha enam püüdnud leida lahendust eakaid inimesi vaevavatele probleemidele. Üks neist on jalgade halb toimimine, mistõttu eakad inimesed kipuvad tasakaalu kaotama, pikali kukkuma ja end vigastama. Seetõttu ei saa nad sageli oma igapäevaste toimetuste tegemiseks piisavalt liikuda ja pealegi võib vaja minna kalleid puusaproteese.

Teadlased ja arstid on püüdnud leida sellele hädale lahendust patsientidele suuremaid D-vitamiini koguseid määrates, sest varasemad uuringud on näidanud, et D-vitamiini puudus võib põhjustada lihasnõrkust, mis omakorda võib olla pikalikukkumise põhjuseks.

Hiljutisest California teadlaste uuringust selgub siiski, et D-vitamiini tarbimine väga suurtes kogustes võib seda probleemi hoopis süvendada. Patisentidel, kes tarbivad D-vitamiini väga suurtes kogustes (24 000 toimeühikut kombineeritult kaltsifediooliga või 60 000 toimeühikut), on suurem pikalikukkumise risk.

12-kuuse ravi ajal kukkus vähemalt ühel korral pikali 60,5 protsenti väga suurtes kogustes D-vitamiini või suures koguses D-vitamiini koos kaltsifediooliga võtvatest patsientidest. Seevastu patsiendid, kes võtsid 24 000 toimeühikut D-vitamiini, kukkus vähemalt ühel korral maha kõigest 47,9 protsenti. Seega tõi 60 000 toimeühiku D-vitamiini võtmine endaga kaasa tunduvalt suurema riski pikali kukkuda, samas kui neil, kes võtsid 24 000 toimeühikut D-vitamiini, oli kukkumise oht tavalisest väiksem.

Uurijad tõdesid, et D-vitamiini võtmine väga suurtes kogustes ei aita kaasa vähemalt 70-aastaste patsientide mahakukkumise riski vähendamisele.

Teadustöö autorid San Franciscos asuvast teadusuuringute instituudis California Pacific Medical Center Research Institute kutsuvad ka kolleege üles selle teemaga rohkem tegelema, et selgitada välja, kas tavapärasest suuremad D-vitamiini kogused võivad põhjustada kukkumist ja luumurde. Seni soovitavad nad eakatel patsientidel, kelle veres D-vitamiini taset regulaarselt ei mõõdeta, võtta päevas 800 toimeühikut D-vitamiini.

Teadlased soovitavad ka tasakaalustatult toituda ja tarbida neid toiduaineid, mis sisaldavad looduslikult D-vitamiini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles