Arst: pakasega väldi õues suu kaudu hingamist

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui pakane näpistab, aitab külma ja haigestumist eemal hoida eelkõige õigesti hingamine.

Isegi külmapelguritel pole vaja madalamate miinuskraadidega siseruumidesse jääda, sest kui piisavalt soojalt riietuda ning mõnd reeglit jälgida, ei pääse külm ligi, vahendab Yle. Hämeenlinna keskhaigla arst Tuomas Rosberg pakub esimeseks soovituseks külma vältimisel hingamisteede soojas hoidmise.

«Nina oluline ülesanne on sissehingatavat õhku soojendada. Suu kaudu jaheda õhu sissehingamine ärritab kurku rohkem kui läbi nina hingamine,» rääkis Rosberg.

Nina limaskest toimib sisse hingates filtrina, sest sinna jääb pidama sissehingatav mustus. Lisaks soojendab ja niisutab limaskest sissehingatavat õhku, millega omakorda ennetab hingamisteede kuivamist.

Kõvema pakasega võib sellegipoolest rohkem probleeme tekkida neil, kes kannatavad hingamisteede haiguste, näiteks astma käes. Väga külma ilmaga tasub neil näo ette panna lisakaitse, näiteks soojendav sall, et veidi leevendada jaheda õhu mõju hingamisteedele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles