Millega põhjendatakse invaabivahendite hinnatõusu?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käimisraam
Käimisraam Foto: West Coast Surfer/picture alliance/moodboard

Hiljuti pälvis klientide pahameele Invaru, kes üllatas neid aasta alguses kordades suurema arvega, kuid hinnatõus ei puuduta mitte üksnes Invarut, vaid ka mitmeid teisi invaabivahendeid müüvaid ettevõtteid.

Invaru juhatuse esimehe Enn Leinuste sõnul said nende kliendid esimesena paha üllatuse osaliseks just eelkõige seetõttu, et arvete esitamise süsteem on erinev. Invaru esitas klientidele arve aasta alguses, kuid suur osa teisi ettevõtteid lähtub arve esitamisel toote rendile andmise või müümise kuupäevast. Seda kinnitavad ka mitmed teised küsitletud ettevõtted, kelle sõnul on hinnamuutusel mitmeid põhjusi.

Kõige olulisemad põhjused on seotud kiiruga vastu võetud ja selle aasta 1. jaanuaril jõustunud määrusega. Väga oluliseks hinnatõusu põhjuseks on kehtestatud piirhinnad, mis ei ole alati kooskõlas toodete tegeliku hinnaga. «Ma tõesti ei tea, kes need hinnad välja mõtles, aga tegelike ostu- ja müügihindadega neil kuigi suurt seost ei ole,» ütles ettevõtte Tervise Abi juht Ligita Haavik, kelle sõnul on näiteks liiga madal püstitõusmisfunktsiooniga ratastoolide ja käimisraamide piirhind.

Kui varem hüvitas riik 90 protsenti invaabivahendi hinnast, siis nüüd tuleb ostjal tasuda nii kümme protsenti piirhinnast kui ka kogu piirhinda ületav summa. See tähendab, et kui toode maksab näiteks 100 eurot ja selle piirhind on 70 eurot, siis varem maksis abivajaja selle eest 10 eurot, kuid nüüd tuleb tasuda 37 eurot.

Teiseks oluliseks muutuseks on, et invaabivahenditele on nüüdsest määratud maksimaalne kasutusaeg. Kuna invaabivahendeid pakkuvad ettevõtjad ostsid enda sõnul varem sisse üksnes kvaliteetseid tooteid ja see tasus ka pikema kasutusaja tõttu majanduslikult ära, siis nüüd tuleb uued abivahendid osta tunduvalt varem. «Me võiksime ju neid abivahendeid ka Hiinast osta, aga kuidas ja kas sealt varuosi saab, on juba omaette küsimus,» ütles Leinuste.

Just hoolduse ja varuosadega ongi seotud ka veel üks hinda tõstev probleem. Kui varem hooldasid inimesed ise enda käsutuses olevaid invaabivahendeid ja pöördusid rentija või müüja poole vaid probleemide tekkimisel, siis seadusemuudatusega nõutakse, et teenusepakkuja teostaks abivahenditele regulaarset hooldust. See kulukas teenus on samuti piirhindade sisse arvestatud ja kajastub kõrgemas rendihinnas.

Väga oluline hindade tõusu põhjus on paljude ettevõtete sõnul ka, et nüüd tuleb neil tunduvalt rohkem bürokraatiaga tegeleda. See tähendab, et töötajate aeg kulub paberimajandusega tegelemiseks ja suureneb töötundide arv.

Kuid kallimaks ei ole läinud mitte üksnes invaabivahendite rentimine ja ostmine, vaid ka näiteks ortopeediliste proteeside remont, mille hoolduse ja remondi hinnast katab riik senise 90 protsendi asemel nüüd 80 protsenti. See tekitab ortopeedilisi tooteid müüva Jalaexperti arendusjuht Katrin Hatšaturova sõnul eelkõige probleeme tööl käivatele inimestele «Aktiivset eluviisi elavatel ja ise end tööl käies ära majandavatel proteesikandjatel on üsna sageli vaja proteese hooldada-remontida, see aga on väga kallis,» ütles Hatšaturova.

Kuid põhjus ei ole mitte üksnes segadust tekitanud määruses. Mitmete invaabivahendeid müüvate ettevõtete sõnul on hindu tõstnud ka abivahendite tootjad.

Tähelepanu tuleks juhtida ka sellele, et kõigi toodete hinnad siiski ei tõuse ja igal pool hinnatõusu oodata ei ole. Hindu on erinevatel põhjustel tõstnud või kavatsevad tõsta näiteks suured ja laia tegevusvaldkonnaga ettevõtted Invaru, Tervise Abi, ortopeediliste abivahendite pakkuja Invatehnika ja mootorsõidukite lisaseadmete müügi ja tehniliste abivahendite hoolduse ja remondiga tegelev Andmeris.

Seevastu näiteks ortopeediliste abivahendite müügiga tegelev Gadox, kes renditeenust ei paku, teatas, et lähiajal suuri muutusi oodata ei ole. Hindu ei kavatse näiteks tõsta ka rinnaproteeside ja nende lisade müügiga tegelev Eesti Vähiliit ega abivahendite müügi ja rendiga tegelev E-Ratastoolid.

Mõnel pool on olenevalt tootest oodata nii hinnatõusu kui ka –langust. Näiteks vaegnägijatele ja kurtidele abivahendeid pakkuv Jumalalaegas kavatseb osa hindu tõsta, kuid osa toodete hindu ka alandada. Hindade muutumise põhjuseks võib aga olla ka näiteks dollarikursi kõikumine, mis mõjutab eelkõige USA-st tooteid tellivaid ettevõtteid. «Kui dollar peaks EUR suhtes odavnema, siis meie hinnad hoopis langevad,» Kuulmiskeskus Audiale.

Kõige enam näib uus määrus seega mõjutavat ettevõtteid, kes tegelevad kallite invaabivahendite rendi ja hooldusega, kuid on ka erandeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles