Teadur: Läänemere kalu võib julgelt süüa

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kala fileerimine.
Kala fileerimine. Foto: Teet Malsroos

Kuigi nõukogude ajast võib olla jäänud inimestel arvamus, et Läänemeres elavad kalad on küllastunud erinevatest saasteainetest, ei toetu see TTÜ meresüsteemide instituudi teaduri Kai Künnis-Berese sõnul faktidele.

«Läänemerest püütud kalu võib üsna rahuliku südamega süüa. Kuigi vahepeal on olnud juttu, et dioksiinid ja võibolla raskemetallid Läänemere kalu reostavad, siis see on olnud juba aastaid üle paisutatud,» kinnitas Künnis-Beres tänahommikuses «Terevisioonis».

Teadur tõi välja, et Eesti rannikuvete keskkonnaseisundit võib pidada keskmiseks ning ohtlikud ained koonduvad pigem Gotlandi saare lähistele.

«Üldsegi kaadmium ja elavhõbe, mida uuritakse seoses kalareostusega või karpide reostusega, paiknevadki Läänemere keskosas ja on arvatavasti pärit suures osas laevaliiklusest,» selgitas Künnis-Beres.

Viimastel aastatel on Läänemere seisund tänu tihedamale rahvusvahelisele koostööle teaduri sõnul paranemas.

Refereeritud artiklit saab täismahus lugeda ERR uudisteportaalist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles