Hollandis on eutanaasia lubatud

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süstal
Süstal Foto: Toomas Huik

Hollandis on eutanaasia lubatud, kuid selle rakendamisel tuleb järgida paljusid reegleid.


Esiteks peab eutanaasia taotlemisel Hollandis haige seisund olema väljakannatamatu ja paranemine välistatud. Teiseks peab haige lootusetu seisund olema kinnitatud lisaks raviarstile vähemalt ühe sõltumatu arsti poolt.

Kindlaks tuleb teha, et tegu on patsiendi püsiva sooviga pikema aja vältel ja ta peab olema ise teadlik oma seisundist.

Vähetähtis pole seegi, et surm peab saabuma patsiendile sobilikul viisil, arsti juuresolekul ning kas arsti või patsiendi enda käe läbi. Riigile peab olema sellest eelnevalt teatatud.

Eutanaasiat taotlev patsient peab olema vähemalt 16 aastat vana, 12-15 aasta vanustel annavad nõusoleku vanemad.

Meditsiiniõiguse spetsialistist vandeadvokaadi Ants Nõmperi sõnul on meie ajakirjandus käsitlenud mõnevõrra valesti Rootsi ja Saksamaa suhtumist halastussurma. Rootsis see küll seadustati, kui klausliga, et hooldajatel on kohustus haiget abistada ka siis, kui ta ise otsustab elust loobuda.

Saksamaa kohus seadustas eutanaasia selle aasta suvel. Seal ei ole surija kunstliku elushoidmise lõpetamine kuritegu, kui ta on ise selleks nõusoleku andnud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles