Pastor: kui surm hakkab hea tunduma, on midagi viltu

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rist Rakvere linnakalmistul.
Rist Rakvere linnakalmistul. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Pastor Meego Remmel ütles eutanaasia eetilisi probleeme käsitleval konverentsil, et kui surm hakkab hea tunduma, on midagi väga viltu.


Pastori sõnul võib inimene sügavas masenduses olles eutanaasiat soovida, kuid seda ei saa siis tõsiselt võtta. «Tapmine ei saa kunagi olla halastust osutavaks vahendiks,» lausus ta.

Kõik Eesti Kirikute Nõukogu liikmeskirikud peavad eutanaasiat oma aktiivsetes vormides lubamatuks.

Loobumist ebaproduktiivsetest elu alalhoiu ja ravi meetoditest peavad kirikud siiski lubatavaks eeldusel, et patsiendile tagataks esmaste bioloogiliste vajaduste nagu õhk, vesi, toitained olemasolu ja inimväärikas hooldus.

Kirikud aktsepteerivad patsientide kannatuste leevendamist narkootilise toimega valuvaigistite abil isegi siis, kui see toob kaasa patsiendi teadvuse hägustumise või eluea lühenemise.

Sealjuures peaks inimesele siiski jääma võimalus end teadlikult ja väärikalt surmaks ette valmistada. Elu lõpu eel vajab surija Remmeli sõnul eelkõige teiste inimeste hoolitsust ja eestpalveid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles