Portugali firma Prantsuse katsetusest: järgisime parimat praktikat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid.
Ravimid. Foto: Panther Media

Portugali ravimifirma Bial teatas reedel, et pidas ühe inimese ajusurma ja viie haiglaravile saatmisega lõppenud Prantsuse ravimikatsetuse käigus «parimat rahvusvahelist praktikat».

Prantsuse tervishoiuministri Marisol Touraine'i sõnul võtsid kuus kannatanut osa Loode-Prantsusmaal Rennes'is «ühest Euroopa laboris väljatöötatava suukaudse ravimi katsetusest». «Katsetusel juhtus tõsine õnnetus, see peatati ja kõik selles osalenud vabatahtlikud kutsuti tagasi.»

Ministri sõnul anti ravimit eri doosides 90 inimesele.

Firma teatas avalduses, et pidas kinni «kehtivatest seadustest» ja kavatseb teha koostööd poolelioleva juurdlusega «täpsel ja ammendaval viisil» juhtunusse selguse toomiseks.

Biali sõnul oli tegemist ensüümi FAAH inhibiitoriga.

Kuus ohvrit, mehed vanuses 28-49, võtsid korduvalt Biali väljatöötatud ravimeid, mis on mõeldud valu ja tujuhäirete, näiteks ärevuse vastu.

«Meie peamine mure on praegu katsetusel osalejate eest hoolitsemine,» teatas Bial. Firma sõnul osales katsetusel 108 vabatahtlikku, kel ei tekkinud negatiivseid järelmeid. «Katsetuse kiitsid heaks Prantsuse regulaatorid ja eetikakomitee.» 

Ravimikatsetest võtavad vabatahtlikena osa tuhanded inimesed, sageli tudengid, keda huvitab lisaraha teenimine. Katsetusi peetakse üldjuhul ohutuks ja viperusi juhtub harva.

2006. aastal sattus Londonis haiglasse kuus meest, kes võtsid osa autoimmuunhaiguste ja leukeemia vastu mõeldud ravimi katsetusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles