Kanep suurendab skisofreenia riski

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanep.
Kanep. Foto: Marko Saarm / Sakala

Hiljutisest uuringust selgub, et marihuaana ehk kanepit tarvitamine võib teismeliste ajus esile kutsuda skisofreeniale omased muutused.

Kanadas asuva Ontario ülikooli teadlased uurisid kanepi mõju teismeliste ajule ja avastasid, et see võib  viia negatiivse ja pikaajalise kognitiivse väärarenguni, kirjutab Medical News Today.

Teadlased uurisid käitumisega seotud häireid, mis tavaliselt ilmnevad neuropsühhiaatriliste haiguste korral – näiteks sotsiaalse suhtluse, motivatsiooni, ärevuse ja kognitiivsete funktsioonidega seotud probleeme – ning mitmeid närvisüsteemi ja molekulide tasandil toimunud muutusi.

Kuna mürgistust põhjustab peamiselt kanepis leiduv meelemürk delta-9-tetrahüdrokannabinool (THC), siis uurisidki teadlased, missuguseid muutusi võib see aine teismeliste ja täiskasvanute ajus esile kutsuda. Katseid tehti närilistega.

Tulemused näitasid nii käitumises kui ka närvisüsteemi ja molekulide tasandil toimunud püsivaid muutusi, mida tavaliselt seostatakse skisofreeniaga. Näiteks kannatasid murdeealised närilised, kellele manustati THC-d, suurema ärevuse, kognitiivsete häirete ja ebanormaalse dopamiini taseme all.

See-eest täiskasvanutel närilistel ei tuvastatud märke kahjulikust pikaajalisest mõjust, kuigi nii teismeeas kui ka täiskasvanutel närilistel tekkisid THC mõjul probleemid sotsiaalse taju ja mäluga. Uuringu autorite sõnul näitavad töö tulemused, et kanepi sattumist teismeliste kätte tuleks igal juhul vältida.

Meeles tuleks ka pidada, et marihuaana võib tekitada küll lõõgastumise ja eufooria tunnet, kuid ka hirmu, paanikat, mälukaotust, hindamis- ja keskendumisvõime kadumist ning hallutsinatsioone. Pikas perspektiivis võib selle meelemürgi tarbimine viia ka kehvade tulemusteni koolis ja tööl ning tekitada sõltuvust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles