Kui meheau lendab õhku

Arko Olesk
, teadusajakirjanik, TLÜ/Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia /Scanpix

Iraagis ja Afganistanis on peidetud lõhkekehad rebinud tuhandetel sõduritel jäsemeid küljest. Vähem räägitakse, et pahatihti saab plahvatuses kannatada ka meeste kõige väärtuslikum kehaosa. Teadlased püüavad arendada välja tehismunandid ja anda vigastatud meestele taas lootust isaks saada.

Nelja aasta eest kutsuti Afganistanis teeniv USA armee seersant Aaron Causey kontrollima üht maantee alla peidetud objekti. Isetehtud lõhkekehade kahjutustamisele spetsialiseerunud mees sai kiiresti aru, et nähtav oli vaid demineerijate ligimeelitamiseks mõeldud petteseade, päris pomm on aga peidetud kuhugi lähedusse.

«See on lõks,» jõudis mees mõelda, enne kui laeng ta jalge all õhku lendas. Kaks päeva hiljem ärkas Causey Saksamaal haiglas. Pomm oli rebinud ta mõlemad jalad, ent ka ühe munandi, teisest oli alles kaks kolmandikku. Kuigi mehe peenis jäi terveks, ütlesid arstid, et munandite kahjustuse tõttu ei saa ta enam lapsi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles