Ministeerium: apteekide omandipiirangud võivad konkurentsi parandada

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SAKALA01:TARTU TN. : VILJANDI, EESTI, 22SEP10
Koidu apteek hoiab uksed kinni.
pk/ Foto PEETER K
SAKALA01:TARTU TN. : VILJANDI, EESTI, 22SEP10 Koidu apteek hoiab uksed kinni. pk/ Foto PEETER K Foto: PEETER K

Konkurentsiamet on viimasel ajal kritiseerinud peagi jõustuvat muudatust, mille kohaselt apteeke tohivad avada üksnes proviisorid, kuid sotsiaalministeerium ei ole kriitikaga nõus.

Sotsiaalministeeriumi hinnangul ei ole veenev väide, et apteekide uued omandipiirangud ei aita kaasa konkurentsiolukorra parandamisele, kirjutab BNS.

«Uute piirangute sätted saavutavad oma mõju alles 1. aprillil 2020,» kirjutab sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler Ivi Normet kirjas konkurentsiameti peadirektor Märt Otsale. «Ravimiseaduse muudatuste vastuvõtmisel nähti ette pikendatud üleminekuperiood, et viia majandustegevus kooskõlla ravimiseaduse nõuetega.»

Sotsiaalministeeriumil on Normeti sõnul plaanis tänavu viia läbi riskianalüüs selle kohta, milliste uute riskidega tuleb arvestada ning millised on võimalikud meetmed nende riskide maandamiseks. «Antud analüüs peaks hõlmama ka konkurentsiameti poolt väljatoodud riske ning tagama, et võimalikud negatiivsed tagajärjed ei realiseeruks,» kirjutab Normet.

Kirjas konkurentsiametile meenutab ministeerium ka, et 2009. aastal nägi amet probleemi selles, et Eesti kahe suurima ravimite hulgimüüja turuosa moodustab umbes 80 protsenti ravimite hulgimüügituru kogumahust ning et peaaegu 90 protsenti apteekide kogu müügitulust tuleb niinimetatud ketiapteekidest, mis on kas otseselt või kaudselt seotud kahe suurima hulgimüüja omandis või koostöökokkuleppega.

«Teie hinnang oli siis, et antud olukord kujutab endast ohtu tõhusa konkurentsi toimimisele, kui samad ettevõtjad omavad suurt turuosa kogu turustamise ahelas,» märkis Normet. Ühtlasi märkis amet toona, et suured apteegiketid võivad hoida mõne apteegi avatuna mitte seetõttu, et see oleks otseselt majanduslikult põhjendatud, vaid uute ettevõtjate turule sisenemise või olemasolevate konkurentide tegevuse laienemise blokeerimiseks.

Normeti sõnul on konkurentsiameti arvamused apteegiteenuste turu edasise arenemise kohta üheks võimalikest teoreetilistest arengutest. «Samamoodi on aga võimalikud alternatiivsed arengud,» märgib asekantsler.

Konkurentsiamet soovitas detsembris üle vaadata ning tühistada nõude, mille alusel apteeke tohivad omada vaid proviisorid ning ravimite hulgimüüjad nendega seotud olla ei tohi. Ameti hinnangul ei ole säärased piirangud konkurentsi soodustanud, vaid seda tõkestanud.

Alates käesoleva aasta märtsi lõpust, mil uusi apteeke tohivad avada üksnes proviisorid, on uute apteekide avamine peaaegu seiskunud, märkis amet. Lisaks keelab juulis jõustunud ravimiseaduse muudatus ravimite hulgimüüjate seotuse üldapteekidega. Ameti hinnangul ei ole see piirang seejuures nähtavalt konkurentsi soodustavat mõju omanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles