Kaitsevägi hakkab nägema inimese andmeid e-tervises

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TRT01:NOORS
TRT01:NOORS Foto: OVE MAIDLA/PM/EMF

Riigikogu menetluses on eelnõu, mis lubaks kaitseväe arstliku komisjoni liikmetel alates järgmise aasta 1. jaanuarist juurdepääsu e-tervisele juhul, kui inimene on selleks vastava nõusoleku andnud.

 Selline juurdepääsu andmine hoiab kokku aega ja raha ning ühtlasi annab arstidele parema ülevaate varasematest diagnoosidest, teatas kaitseministeerium.

Edaspidi ei peaks arstlikud komisjonid enam kordama juba varem tehtud uuringuid, kuna nende tulemustele saab olema juurdepääs. Eelkõige muudab see lihtsamaks ja kiiremaks arstliku komisjoni läbimise kutsealustele, kuna saab ära jätta terve rea standard- ja lisauuringuid.

Kaitseminister Hannes Hanso sõnul aitab arstlike komisjonide liitumine e-tervisega vältida juba tehtud uuringute kordamist, säästes niimoodi aega ja maksumaksja raha.

«Arstlike komisjonide liitumine e-tervise süsteemiga on võtnud aastaid aega, kuna tuli leida kompromisslahendus e-tervise üldpõhimõttega, et sealseid andmeid kasutatakse ainult ravi eesmärgil,» ütles kaitseminister Hannes Hanso. Ta lisas, et kuna arstlikes komisjonides näevad e-tervise andmeid vaid arstid, mitte ametnikud ning iga inimene annab isikliku nõusoleku oma andmetele juurdepääsuks, siis saadi kokkuleppele.

Kõik arstlikes komisjonides tellitud uuringud ja tuvastatud diagnoosid kantakse omakorda e-tervisesse. Neid saavad arvesse võtta pere- või eriarstid, näiteks väljastades arstitõendit juhiloa või relvaloa taotlemiseks.

E-tervisega liitumiseks vajalikud tehnoloogilised arenduskulud kaetakse kaitseministeeriumi eelarvest, nende kogumaksumus on hinnanguliselt ca 200 000 eurot. Raviasutuste, arstide ja ravikindlustuse eelarve ning nende ajakulu säästmine annab kindlasti suurema kokkuhoiu, mida praegu täpselt hinnata on keeruline.

Ainuüksi kaitseressursside ameti kutsealuste arstlikud komisjonid teevad iga-aastaselt tervisekontrolli rohkem kui 10 000 noormehele ja neiule. Keskmiselt maksab ühe kutsealuse arstliku komisjoni läbimine praegu 196 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles