Soolebakterite vohamine võib põhjustada rasvumist

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kudaineid lagundavad bakterid võivad põhjustada ülekaalu.
Kudaineid lagundavad bakterid võivad põhjustada ülekaalu. Foto: West Coast Surfer/picture alliance/moodboard

Teadlaste sõnul võib liigne bakterite hulk soolestikus põhjustada metaboolse sündroomi väljakujunemist ja suurendada maksa- ja südamehaiguste riski.

Hinnanguliselt kannatab kuni 25 protsenti ameeriklastest metaboolse sündroomi all, mis hõlmab  2. tüübi diabeeti, kõrget vererõhku, kõrget veresuhkru taset ja liigset keharasva vööpiirkonnas ning suurendab maksa- ja südamehaiguste riski, kirjutab Terviseuudised. Neid, kes kannatavad vähemalt kolme loetletud tervisehäda käes, loetakse metaboolse sündroomi all kannatavateks.

Nimetatud haiguste vältimiseks on ameeriklastel soovitatud tarbida rohkem kiudaineid, kuid hiljutisest uuringust selgub, et liigne kiudainete tarbimine võib viia hoopis metaboolse sündroomi väljakujunemiseni, eriti inimestel, kellel puudud Tolli-sarnane retseptor 5 (TLR5). See retseptor on osa sünnijärgsest immuunsüsteemist, mis takistab soolebakterite liigset vohamist ja puudub ligikaudu kümnel protsendil inimestel.

Põhjus on selles, et soolebakterid võivad kääritada kiudaineid ja suunata need seejärel organismi energiarikaste lühikese ahelaga rasvhapete nagu näiteks äädikhappe kujul, muutes sel viisil maksa rasvade töötlemise protsessi ja põhjustades rasvumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles