Amet: grippi haigestumine kasvas hüppeliselt

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külmetusravimid.
Külmetusravimid. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kuigi grippi haigestumise intensiivsus on veel madal, siis gripiviiruse levik on möödunud nädalaga hoogustunud.

Eelmisel nädalal pöörduti ülemiste hingamisteede viirusnakkuste tõttu arstide poole 3535 korral, teatas terviseamet. Gripitaoliste haigestumiste arv kasvas samal ajavahemikul 43,6 protsenti.

Enim haigestusid kuni viieaastased lapsed, kuid maksimaalset haigestunute viiekordset juurdekasvu on täheldatud vanemaealiste puhul.

Keskmine haigestumus ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse 100 000 elaniku kohta oli 269. Eesti keskmisest suurem oli viirusnakkustesse haigestumus Ida-Virumaal, Tartumaal ja Narvas.

E-tervise sihtasutuse esialgsetel andmetel hospitaliseeriti eelmisel nädalal kaheksa patsienti. Hooaja algusest täpsustunud andmetel on vajanud haiglaravi 26 gripiviirusega patsienti, neist üheksa olid alla nelja-aastased lapsed.

Möödunud nädalal kinnitati laboratoorselt 24 gripiviirust, neist 17 olid A- ja seitse B- gripiviirust. Neist alatüpeeriti neli A-gripiviirust, kõik olid A-gripiviiruse alatüübid A(H1N1)pdm09, alatüpeeritud kaks B-gripiviirust olid mõlemad Victoria tüvi.

Enneta ja piira gripiviiruse levikut

Kuna grippi ja ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse haigestumine levib, juhib terviseamet tähelepanu, et mõnedel juhtudel põetakse gripp läbi kergemalt. Püstijalu grippi põdev inimene võib aga levitada viirust riskirühmadele, kelle jaoks grippi haigestumine võib kujuneda eluohtlikuks.

Seepärast soovitatakse gripileviku kõrghooajal gripilaadsete nähtude või isegi ainult mõnede haigustunnuste (köha, kurguvalu või nohu) korral mitte külastada haiglaravil olevaid lähedasi,  väikeste lastega peresid või kroonilisi haigusi põdevaid ja vanemaealisi inimesi.

Isegi kergete haigustunnuste ilmnemisel tuleks vältida rahvarohkeid kohti ja hoida teiste inimestega vähemalt meetrist distantsi. Aevastades või köhides katke suu taskuräti või selle puudumisel varrukaga. Haigena püsige kodus.

Haigestumine Euroopa regioonis 

Euroopa gripiseirevõrgustiku andmetel hinnati grippi haigestumuse intensiivsus kõrgeks vaid Maltal, keskmiseks Hollandis, Kreekas, Iirimaal, Šveitsis, Gruusias, Iisraelis, Türgis ja Põhja-Iirimaal. Ülejäänud Euroopa regiooni riikides oli haigestumuse intensiivsus madal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles