Skandaal USAs: Flinti linna veevärgis voolas mürgine vesi

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Flindi linna veevärgis voolas äärmiselt söövitav ja pliist pungil vesi.
Flindi linna veevärgis voolas äärmiselt söövitav ja pliist pungil vesi. Foto: Jake May/AP/Scanpix

USA väikelinna elanikud jõid üle aasta aja mürgist vett, kuigi võimukandjad väitsid esialgu, et veevärgis voolav pruunikas vedelik on tervisele täiesti ohutu.

Michiganis asuva Flinti linna veevärgis voolas aasta otsa söövitav vesi, mis põhjustas paljudele elanikele tervisekahjustusi, vahendab CNN. Flinti probleemid algasid 2014. aasta aprillis, kui ligikaudu 100 000 elanikuga linna võimukandjad otsustasid raha kokkuhoiu eesmärgil hakata vett ammutama Flinti jõest.

Selleks loobuti lähedalasuva Detroiti linna vee kasutamisest. Linnavõimude sõnul oli tegemist ajutise lahendusega, mis on vajalik seni, kuni vett hakatakse ammutama lähedalasuvast Huroni järvest.

Kuid Flinti jõe veel on üks suur viga: see on 19 korda söövitavam kui vesi Huroni järves, kust saab oma vee ka Detroiti linn. Seetõttu hakkas torudest vette lekkima pliid, mis tekitas paljudele linnaelanikele tõsiseid tervisekahjustusi.

Kõige rohkem kannatavad võimukandjate otsuse tõttu linna kõige nooremad elanikud, sest pliimürgistus on eriti ohtlik just imikutele ja väikelastele. See võib tekitada pöördumatuid kahjustusi ajus ja neerudes ning esimesed teated sellistest juhtumitest on jõudnud ka avalikkuse ette. Oht on ilmselge ka seetõttu, et pooleteise aasta jooksul kasvas peaaegu kahekordseks nende Flinti linna laste arv, kelle veres oli ohtlikult palju pliid.

Linn hakkas küll oktoobrist taas Detroiti vett tarvitama, kuid vees on endiselt liiga palju pliid ja veevärgi torude kahjustus läheb linnale kokku maksma 1,5 miljardit USA dollarit. Olukord on nii hull, et Michigani kuberner Rick Snyder palus sel nädalal president Barack Obamalt eriolukorra väljakuulutamist ja riigiprokuratuur uurib, kas Flinti linnavõimud on rikkunud mõnda seadust.

Flinti linna veeskandaal ei ole seega tegelikult sugugi naljakas, kuid lugu on nii absurdne, et USA meedias on hakatud selle üle nalja viskama. Paraadnäide sellest on hiljutine Daily Show, kus koomik Trevor Noah näitas, kui uskumatu on olukord selles linnas. «Mul on teile väga lihtne elutarkus,» ütles tumedanahaline Noah, «kui vesi on pruunim kui ma ise, siis ma ei joo seda.»

«Selleks, et raha kokku hoida, otsustasid linnavõimud kasutada vett, mis söövitab torud katki. Tegelikult ka?» ironiseeris Noah. «See on umbes sama hea kui öelda – hoiaks õige raha kokku ja jätaks autodele õhkpadjad ostmata. Mis oleks, kui sõidaks selle asemel õige ringi hunniku õhupallidega?»

Koomik tõstatab ka küsimuse, mis küll võis panna inimesi arvama, et torudest tuleva pruuni vedeliku joomine on ohutu ja arvab, et põhjus võib olla selles, et üle aasta tagasi eitasid linnavõimud, et veega võiks midagi valesti olla. Endine linnapea Dayne Walling jõi demonstratiivselt kaamerate ees söövitavat vett ja kinnitas, et sellega on kõik korras. «Tagantjärgi mõeldes kahetsen seda kõike,» ütles Walling hiljem ajakirjanikele.

«Kuid kõige rohkem kahetsen ma selle vee joomist sealt kruusist. Kui Te mind nüüd vabandate, siis pean minema neuroloogi juurde, sest sain ajukahjustuse,» ironiseerib Noah. «Selle asemel, et öelda, et võib-olla ma eksisin, joob see tüüp telekaamerate ees mürgist vett.»

«Kõige kurvem on asja juures see, kui vähe oleks katastroofi ärahoidmine maksnud,» ütleb Noah, viidates ekspertide hinnangule, et vee kahjutuks muutmiseks vajalik kemikaal oleks maksnud kõigest 100 dollarit päevas. «Miks Te mulle midagi ei öelnud? Ma oleks kohe helistanud kõigile oma fännidele Aafrikas, kes vaatavad Daily Showd. Sest mu sõbrad – kõigest 100 dollari eest päevas võime me päästa küla Ameerikas ja anda neile inimestele joogivee, mida neil on nii väga vaja. New Yorgis saab selle raha eest ainult viis tassi kohvi.»

Noah juhib ka tähelepanu sellele, et rumala otsuse tagajärgede likvideerimine läheb nüüd maksma nii palju, et seda ei suudaks kinni maksta ka ükski lotomiljonär. «Teate küll, öeldakse, et asjad võivad alati hullemad olla,» naljatab Noah «või nii nagu öeldakse Flintis: asjad võivad alati olla ka nii nagu meil.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles