Hea uudis: haigusraha hakatakse välja maksma

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigushüvitise maksmiseks vajalik andmevahetus on taastatud.
Haigushüvitise maksmiseks vajalik andmevahetus on taastatud. Foto: Marko Saarm / Sakala

Andmevahetus haigekassa ja maksu-ja tolliameti vahel on taastatud, mis tähendab, et  haigekassa alustab 2016. aastal alanud töövõimetuslehtede menetlemisega ja järgmisest nädalast ka töövõimetushüvitiste väljamaksmisega.

Selle nädala alguses selgus, et on tekkinud tõsine probleem x-tee kaudu toimuva andmevahetusega. Kui tavaliselt aitab x-tee korraldada turvalist veebipõhist andmevahetust riigiasutuste ning riigi ja erasektori vahel, siis sel korral mängis süsteem nii haigekassale kui ka paljudele haiguslehe võtnud inimestele vingerpussi. Haigekassal ei õnnestunud maksu- ja tolliametist üle tuua andmebaasi, mis on haigushüvitiste väljamaksmise aluseks.

Seetõttu hakkasid paljud inimesed kartma, et haigusraha maksmine viibib nii kaua, et see võib tekitada nende isiklikku eelarvesse suure augu. Kuid õnneks on tehnilise rikke põhjused nüüd välja selgitatud ja neile on leitud lahendus. See tähendab, et muretsemiseks ei ole põhjust ja ka need, kes selle aasta alguses haiguslehel on olnud, saavad hüvitise kätte juba enne maksete tähtaja saabumist.

«Seaduse järgi saab hüvitist välja maksta 30 päeva jooksul, kuid on ka mõistetav, et seoses elektroonilise töövõimetuslehe kasutuselevõtuga on väljamakseid tehtud eelmisel aastal kiiresti  ning seetõttu on inimestel ootus hüvitise kiireks laekumiseks,» selgitas haigekassa tervise edenduse ja kommunikatsiooni talituse juht Kertu Eensaar. «Palume vabandust tekkinud ebamugavuste pärast.»

Kõige enne hakkavad haigusraha tagasi saama need, kelle haigusleht algas kõige varem. «Need, kelle haigusleht algas jaanuari alguses, võivad loota raha alates järgmise nädala algusest, kuid kõik sõltub ka sellest, kui kiiresti jõuavad meieni dokumendid ja kui palju haiguslehti on korraga töös,» ütles Enesaar.

2015. aastal alanud töövõimetuslehtede alusel hüvitise maksmist andmevahetuse tõrge ei mõjutanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles