Eesti lapsi kimbutavad üha enam vaimse tervise häired

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna lastehaigla juhatuse esinaise Mall-Anne Riikjärve sõnul on laste tervist ja haigusi mõjutanud nii füüsilise kui ka sotsiaalse keskkonna muutumine.
Tallinna lastehaigla juhatuse esinaise Mall-Anne Riikjärve sõnul on laste tervist ja haigusi mõjutanud nii füüsilise kui ka sotsiaalse keskkonna muutumine. Foto: Mihkel Maripuu

Võrreldes möödunud sajandiga on tänapäeva lastel sagenenud vaimse tervise häired ja immuunsüsteemi koormusega seotud haigused, märkis Tallinna lastehaigla juhatuse esinaine Mall-Anne Riikjärv.

Riikjärve sõnul on lapsi ümbritsev füüsiline ja sotsiaalne keskkond väga palju muutunud ja nii on vanasti lapsi kimbutanud nakkushaiguste kõrvale ilmunud uued haigused. Erinevad keskkonnategurid on kasvatanud koormust immuunsüsteemile ja see avaldub üha sagenevate allergiate, krooniliste liigesehaiguste ja diabeedi näol.

Olulise muutusena tõi lastehaigla juht välja ka laste vaimsete häirete esinemissageduse suurenemise. See on Riikjärve selgituse järgi seotud sotsiaalse keskkonnaga ning probleemidest annavad muu hulgas märku varajane alkoholi ja narkootikumide tarvitamine.

Kui immuunsüsteemi koormusest tulenevate krooniliste haigustega peavad arstid omal käel rinda pistma, siis laste vaimsete häirete vastu võitlemisel oleks haiglajuhi arvates vaja kogu ühiskonna tuge.  

«Siin ei ole ainult meditsiin võimeline asja lahendama, sest see on ikkagi seotud sotsiaalse keskkonnaga,» rõhutas Riikjärv.

Lastehaiguste ravist ja lastehaigla tööst minevikus ja tulevikus räägib Riikjärv täna toimuval konverentsil «70 aastat laste haiglaravi Tallinnas», millega tähistatakse pealinna esimese lastele mõeldud haigla avamise aastapäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles