Terviseedendus tungis ööklubisse

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sel nädalavahetusel propageeris tervise arengu instituut turvalist seksi uudsel moel: HIV-kiirtestide tegemise boks pandi üles ööklubisse, südaööl pidutsema tulnud inimestele jagati kokku üle 1400 kondoomi ja tutvustati erinevaid seksmänguasju.

Kondoomi paigaldamise Eesti meistrivõistlused – nii reklaamiti möödunud laupäeval Tartus klubis Atlantis toimunud pidu nimega «Safe sex». Üritus toimus õhtujuht Marko Pille eestvõtmisel, kelle sõnul on kondoomi kasutamine uue partneri puhul elementaarne, sest sel viisil välditakse nii enda kui ka teise tervise ohtu seadmist.

Pille rõhutab, et partneri valikul peaks hoolas olema ka siis, kui kasutatakse kondoomi. «Igaühega ikka voodisse ronida ei tasu,» ütles Pille. «Seksiga on nii nagu ka alkoholiga. See, mis tunne hommikul ärgates on, sõltub sellest, mida õhtul tarbitud sai. Kui ärkad oma kindla partneri kõrval, on enesetunne tavaliselt väga hea, kui mitte, siis võib tunne olla päris kohutav.»

Pille lisab siiski, et eelistused on erinevad ja igaüks otsustab ise, kuidas ta endale partnereid valib. Peaasi, et kõike tehakse enda ja teiste tervist ohustamata. Pille ise on samuti mitu korda HIV-testi tegemas käinud, et olla kindel, et ta ei ohusta kedagi.

Peojuhiga on nõus ka tervise arengu instituut, kes toetas pidu HIV-kiirtestide tegemise boksi, kondoomide ja infomaterjalidega. «Kuna Eesti on Euroopa Liidu riikide seas jätkuvalt esikohal HIV-leviku ja uute HIV-i nakatunute osakaalu poolest rahvastikus, ning haigus levib üha enam seksuaalsel teel, siis on ennetustegevusel väga oluline roll. Iga turvalist seksuaalkäitumist propageeriv ja kondoomide kasutamist õpetav üritus on õigustatud ja vajalik,» ütles tervise arengu instituudi vanemspetsialist Iveta Tomera-Vahter.

Peol tegi HIV-kiirteste Tartu ülikooli kliinikumi tervishoiutöötaja. Verd võeti sõrmeotsast ning test oli tehtud ja tulemus käes kolme minutiga. «Kui testrile ilmub üks sinine täpike, siis on kõik korras. Kui täpikesi on kaks, siis on põhjust muretsemiseks,» selgitas kiirteste teinud tervishoiutöötaja.

Tomera-Vahteri sõnul on HIV-i testimine, varane diagnoosimine ja õigeaegne ravi osaks HIV-epideemia peatamisel. «Kõik inimesed peaksid vähemalt kord elus HIV-testi tegema. Sagedamini peaksid end testima need, kellel on riskeeriv seksuaalkäitumine, kel on erinevaid seksuaalpartnereid ja kes ei kasuta alati kaitsevahendeid,» kommenteeris Tomera-Vahter.

Tähelepanu peaks pöörama ka sellele, et HIV-i nakatumist ei pruugita kiirtestiga avastata. Rõõmustav, negatiivne tulemus näitab, et inimene ei ole viirusesse nakatunud pool aastat tagasi või varem. Kõike seda, mis on toimunud pärast, test paraku näidata ei pruugi, sest tavaliselt võitleb inimese immuunsüsteem esialgu päris tõhusalt HIV-i vastu.

Atlantise klubi juhi Sheila Kodaniku sõnul on turvalise seksi peo puhul kõige toredam see, et tegemist on teist moodi üritusega, millelt pidulised ehk ka kasulikke teadmisi koju kaasa võtavad. «Püüame igasugustele huvigruppidele igasuguseid erinevaid pidusid korraldada ja kui meile selle peo toimumist meie majas pakuti, siis olime sellega ka kohe nõus,» lausus Kodanik.

Silma jäi siiski see, et õhtuprogrammis oli rõhk pigem sõnal «seks» kui sõnadel «tervis» ja «turvalisus». Ekraanidelt näidati seksuaalsust rõhutavaid videoid ja kondoomipaigaldamise võistlust illustreerisid laval hiiglaslikud fallosekujulised õhupallid. Ka enamik paarisajast klubikülastajast vastasid küsimusele, miks nad peole tulid, umbes nii: «Ma ei teagi, ammu ei olnud peol käinud ja õhtul kodus istuda ka ei viitsi.»

Sarnaseid üritusi on Pille Eesti erinevates kohtades korraldanud ka juba 2013. aastal. Sel aastal on turvalise seksi teemaline pidu toimunud vaid Tartus.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles