Kas riik hakkab arsti juurde sõitmist kinni maksma?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirabi sõnul tuleb neil sageli teha takso tööd, sest haiged ei pääse väiksest kohast suurhaiglasse ise arsti jutule.
Kiirabi sõnul tuleb neil sageli teha takso tööd, sest haiged ei pääse väiksest kohast suurhaiglasse ise arsti jutule. Foto: Mihkel Maripuu

Kuna eriarstiabi koondub Eestis aina enam suurtesse linnadesse, siis on haigekassa hakanud uurima, mis tingimustele ja kellele peaks riik arsti juurde sõitmise kinni maksma.

«See teema (haigete probleem arsti juurde jõudmisega – toim) tõstatub regulaarselt ja teatud Eesti piirkondades on see probleemiks,» rääkis haigekassa juhatuse liige Mari Mathiesen. Ta lisas, et nii mõneski riigis makstakse arsti juurde sõit ka kinni. «Seda tuleb arutada, millal liikumisvõimalus piirab arsti juurde jõudmist,» tõdes haigekassa esindaja. Samas ta tunnistas, et lihtsaid lahendusi selle probleemi lahendamisel ei ole.  «Teine küsimus on, kelle valdkonda see kuulub, kas see peaks tulema ravikindlustuse eelarvest või oleks see kohaliku omavalitsuse ülesanne põhjendatud juhtudel seda teha,» sõnas Mathiesen.

Haigekassa juhatuse esimees Tanel Rossi sõnul hakatakse sel aastal analüüsima, kas ja millistel tingimustel tuleks riigil patsiendi transpordi eest maksta. «See on teema, mida me analüüsime ja mille kohta me ka midagi arvame,» lubas ta eelmisel nädalal.

 Praegu hüvitab haigekassa transpordi ühest haiglast teise, lennutranspordi (sh helikopteri oma), vajadusel ka surnu vedu lahkamisele. «Viimasel ajal on seoses siirdamistega tulnud juurde ka selle veoteenuse hüvitamine,» rääkis Mathiesen.

Haigekassa plaanide kohaselt peaks järgneva kolme aasta jooksul maakonnahaiglatesse jääma alles kaheksa eriala arstid, ülejäänud eriarstid koonduksid suurematesse haiglatesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles