Lugeja: sõitsin terve linna läbi, gripivaktsiini pole

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõnes riigis saab ka apteegis vaktsineerida. Ka Eestis arutatakse selle mõtte üle.
Mõnes riigis saab ka apteegis vaktsineerida. Ka Eestis arutatakse selle mõtte üle. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Täna Tallinna meditsiiniasutusi mööda käinud lugeja sõnul ei saanud ta oma lähedast gripi vastu vaktsineerida, sest vaktsiin oli igalt poolt otsas.

Lugeja lähedane kuulub gripi riskirühma - ta on eakas, põeb vähki ning neerudega seotud haigust. Lugedes nakkusarstide soovitusi, et gripi vastu vaktsineerimiseks pole veel hilja, transportis lugeja haiget inimest täna Tallinna erinevate tervishoiuasutuste vahet, et leida kohta, kus oleks veel gripivaktsiini.

Vaktsiini saamiseks käidi näiteks Lääne-Tallinna keskhaiglas, Põhja-Eesti regionaalhaiglas ja perearsti juureski. «Terves Tallinnas oli otsas, Merimetsa (LTKH - toim.) on põhiline koht, seal on alati vaktsineeritud,» oli toimetuse poole pöördunud lugeja nördinud, sest väljapoole Tallinnat ta raskelt haiget inimest transportida ei saa. Peale selle öeldi lugejale, et uus kogus gripivaktsiine saabub alles oktoobris.

Ennast lasi lugeja vaktsineerida eile Ida-Tallinna keskhaiglas (ITKs). Seal olevat öeldud, et tal vedas - tegu olevat olnud viimase vaktsiinidoosiga. Täna annab ITK vaktsiinide lõppemisest teada ka oma kodulehel. «Seoses gripivaktsiini varude lõppemisega ei ole sel hooajal enam võimalik end gripi vastu vaktsineerida,» on seal kirjas.

Terviseamet kinnitas samuti, et vaktsiinisoovijatel võib tekkida raskusi vaktsiini leidmisega. Lisaks ITKle on gripivaktsiin otsas ka LTKHst. Samuti tasub teada, et Põhja-Eesti regionaalhaiglas vaktsineeritakse ainult haigla personali, mistõttu pole mõtet vaktsiinisooviga külastajatel sinna pöörduda. 

Tartus aga saab vaktsineerida - Tartu ülikooli kliinikumi pressiesindaja sõnul on kliinikumi nakkuskabinetis gripivaktsiin olemas.

Erandkorras ollakse valmis lubama ka müügiloata vaktsiini

Ravimiameti ravimiohutuse osakonna juhataja Ott Laiuse sõnul toodi sel hooajal Eestisse kokku 32 800 annust gripivaktsiini, mis on natuke rohkem, kui eelmisel hooajal vaktsiini kulus.

Tema sõnul on praegu raviminfo.ee ja apteegiinfo.ee portaalide andmetel vaktsiin saadaval ligikaudu 60 apteegis üle Eesti. Neis portaalides võib gripivaktsiini leidmiseks kasutada preparaadinimetust Vaxigrip, sest see on ainuke gripivaktsiin, mida käesoleval hooajal Eestis turustatakse.

Lisaks võib vaktsiini alles olla ka perearstikeskustes ning haiglates.

«Eesti on nii väike, et loodetavasti apteegid, kus on nende hinnangul piisav vaktsiini laovaru olemas, saavad seda jagada ka kohtadega, kus tuntakse vaktsiinist rohkem puudust,» ütles Laiuse.

Ta tõdes, et kuigi ravimiamet on valmis erandkorras lubama Eestisse ka võõrkeelses pakendis vaktsiini, mida tehti näiteks möödunud aasta novembris 1800 annuse osas, on vaktsiinitootjad ametile öelnud, et täiendavaid koguseid nad praegusel hooajal Eestisse tuua ei planeeri.

«Praegu veel vaktsiini on ja sellest võib hooaja lõpuni jätkuda, kuid oleme valmis ka olukorraks, kus tuleb lubada müügiloata vaktsiini,» nentis ravimiameti ravimiohutuse osakonna juhataja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles